Gemiddelde vacaturetekst scoort voldoende, maar wel ‘met de hakken over de sloot’

Peter Boerman Op 19 september 2017
Gem. leestijd 3 min 620x gelezen
Deel dit artikel:
Gemiddelde vacaturetekst scoort voldoende, maar wel ‘met de hakken over de sloot’

Met een gemiddeld rapportcijfer van een 5,6 scoort de Nederlandse vacaturetekst weliswaar een voldoende, maar het is er wel eentje ‘met de hakken over de sloot’.

Dat concludeert Voor Tekst, tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie, uit een enquête naar hoe kandidaten de kwaliteit van vacatureteksten beleven. ‘Niet concreet genoeg’, ‘vaag’ en ‘onvolledig’ kwamen daarbij als grootste pijnpunten naar voren.

De grootste ergernissen

In de enquête gaven 406 mensen, voornamelijk hbo’ers en wo’ers, een reactie. Van hen gaf de meerderheid aan in een vacature altijd eerst de functieomschrijving te lezen. Tegelijkertijd staat bovenaan de lijst van grootste ergernissen in een vacaturetekst: een onduidelijke omschrijving. Maar liefst 25 procent zegt zich hieraan te ergeren.

‘vermijd het copy-pasten van een functieprofiel. Beschrijf liever de essentie in concrete taal’

Nicol Tadema, directeur van Voor Tekst: ‘Hier is duidelijk nog veel winst te behalen. Laat het copy-pasten van een functieprofiel achterwege en beschrijf de echte essentie van de vacature in concrete taal.’

Clichés: mag het een onsje meer zijn?

Naast een onduidelijke omschrijving zegt nog eens 25 procent van de respondenten zich groen en geel te ergeren aan clichématig taalgebruik. Vacatureteksten waarin een ‘flexibele duizendpoot’ worden gezocht, maken ze met de grond gelijk. ‘Recruiters mogen best meer moeite doen en meer tijd nemen om een duidelijk en origineel profiel op te stellen’, aldus een van de respondenten. ‘Het is een grote eenheidsworst’, zei een ander.

‘Recruiters mogen best meer moeite doen en tijd nemen om een duidelijk en origineel profiel op te stellen’

Ook een overdaad aan eisen zorgt voor veel frustratie bij sollicitanten. Net als een gebrek aan ‘echtheid’. Hierover werd bijvoorbeeld gezegd: ‘Bedrijven presenteren zich als de ware hemel op aarde. Zó ver van de realiteit en het haalbare.

voor tekst ontbrekende locatie in vacaturetekstHet grootse gemis

Op de open vraag wat ze missen in de gemiddelde vacaturetekst, waren de respondenten duidelijk. Arbeidsvoorwaarden, en dan met name het salaris, werden hier het meest genoemd. Ook ontbreekt de standplaats te vaak, net als informatie over het team en afdeling.

Verder gaven meerdere mensen aan dat zij graag quotes van medewerkers in de vacaturetekst zien. Zo kunnen ze zich een nog beter beeld vormen van het bedrijf en de werksfeer die er heerst.

Eerst de inhoud, dan het salaris

De enquête vroeg ook in welke volgorde kandidaten de vacaturetekst lezen. Daaruit bleek dat ruim 41 procent start met het lezen van de functieomschrijving of functie-inhoud. Daarna gaat het oog van de lezer naar de functievereisten en de bedrijfsomschrijving. Informatie over de sollicitatieprocedure en de arbeidsvoorwaarden komen pas als laatste aan bod. Dat de kandidaten zelf zeggen de informatie over de arbeidsvoorwaarden tot bijna het laatst te bewaren is opvallend: in veel zogeheten eyetracking-onderzoek scoort die namelijk juist erg hoog.

‘Ik vind het niveau van de gemiddelde vacaturetekst schrikbarend’

Rapportcijfer: krappe 6

Van de respondenten geeft 40 procent de gemiddelde vacaturetekst het rapportcijfer 6. Daarentegen heeft 23 procent niet meer dan een 5 voor de gemiddelde tekst over. Het gemiddelde van alle cijfers komt uit op een 5,6. Een krappe voldoende, maar wel eentje met de hakken over de sloot dus. Geen grote verrassing, zegt Tadema: ‘Ik vind het niveau van de gemiddelde vacaturetekst schrikbarend. Zelf geef ik dan ook een dikke onvoldoende. Mijn top 3 ergernissen bestaat uit: ‘niet doelgroepgericht, weinig onderscheidend en geen verlengstuk van het employer brand’.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners