Vanwege de krapte zoeken Britse recruiters het nu zelfs… in de gevangenis

In Groot-Brittannië zijn de personeelstekorten nu zo hard opgelopen, dat er sterke oproepen klinken om ook meer gevangenen te mogen inzetten op de arbeidsmarkt. Anders komt zelfs de kalkoen met Kerstmis in gevaar…

Peter Boerman Op 23 augustus 2021
Gem. leestijd 3 min 531x gelezen
Deel dit artikel:
Vanwege de krapte zoeken Britse recruiters het nu zelfs… in de gevangenis

In Nederland rijst het aantal vacatures inmiddels aardig de pan uit. Maar in Groot-Brittannië is het allemaal nog net even wat erger, vanwege de coronapandemie in combinatie met de Brexit. De personeelstekorten zijn met name bij supermarkten en horeca-uitbaters zo groot geworden, dat ze inmiddels ervoor pleiten meer gevangenen te kunnen inzetten.

Er zou al één gevangenis zijn waar alle gevangenen overdag aan het werk zijn.

Het idee is dat de gevangenen dan overdag kunnen werken, en ’s avonds terugkeren naar de gevangenis. Via een speciale regeling is het voor hen nu al mogelijk om overdag hun cel te verlaten en – betaald – te gaan werken. Volgens The Daily Mail zou er intussen zelfs al één penitentiaire inrichting zijn (in Suffolk) waarvan alle gevangenen overdag elders aan het werk zijn.

Lege schappen

Groot-Brittannië heeft de laatste weken te kampen met lege schappen in heel veel supermarkten. Ook heeft het land te maken met minder obers, vrachtwagenchauffeurs, fruitplukkers én fabrieksarbeiders als gevolg van corona en de Brexit. Winkeliers en toeleveranciers kennen bijvoorbeeld momenteel een tekort van zo’n 90.000 chauffeurs, stelt het British Retail Consortium, dat de oproep deed om meer gevangenen te mogen inzetten.

De Britten hebben momenteel te kampen met veel lege schappen.

Ook de slagersbranche, verenigd in The Association of Independent Meat Suppliers, zit naarstig verlegen om meer personeel. Op dit moment zouden ze zo’n 14.000 vacatures hebben. En ook zij zien het wel zitten om meer gevangenen in te zetten om hen te helpen. Er zou vandaag overleg over plaatsvinden met het ministerie, aldus de BBC.

ROTL

Het zogeheten ROTL-programma, dat het voor gevangenen mogelijk maakt om zich in de maatschappij verdienstelijk te maken, is tussen oktober 2020 en maart dit jaar goed geweest voor 58.752 gewerkte dagen, zo blijkt uit een rapportage. Maar er is nog veel meer mogelijk, denkt het Britse Retail Consortium, dat ook allerlei pogingen doet om voormalig veroordeelden aan het werk te helpen.

Door het personeelstekort moeten de Britten zelfs vrezen voor een Kerst zonder kalkoen.

De personeelstekorten in Groot-Brittannië zijn met name zo groot omdat veel mensen met een positieve melding in de corona-app in quarantaine moeten blijven. Bovendien waagt personeel vanuit (het oosten van) de EU nauwelijks meer de oversteek, nu er strenge werk- en immigratieregels gelden. Vorige week verschenen al verontrustende berichten over de gevolgen hiervan: de Britten zouden hierdoor zelfs rekening moeten houden met een Kerstmis zónder kalkoenen. Een gotspe in het land, maar toch ook echt een realiteit om rekening mee te houden, aldus The Guardian. En dan moesten de berichten over een milkshake-schaarste bij McDonald’s nog komen…

In-Made in Nederland

Nederland kent overigens niet een soortgelijk programma, waarbij gevangenen in de maatschappij zouden mogen werken. Als ze al werken, gebeurt dat binnen de muren van hun eigen inrichting. In sommige gevangenissen worden bijvoorbeeld tuinmeubelen gemaakt, brood gebakken, fietsen en houten speelgoed vervaardigd, maar ook hekwerken, voetbalkooien, doelen en speeltoestellen voor sportvelden.

Gedetineerden in Nederland verdienen een basisloon van 76 eurocent per uur.

Gedetineerden verdienen met hun werkzaamheden een basisloon van 76 eurocent per uur en krijgen wekelijks uitbetaald. Ze zijn dan ‘in dienst’ van In-Made (van het Engelse woord inmate; gedetineerde). Daar werken zo’n 8.000 gevangenen gemiddeld ongeveer 20 uur per week. Of gevangenen mogen werken is afhankelijk van hun achtergrond, delict en betrouwbaarheid. Veel gevangenissen hebben een in-house productiebedrijf, waarbinnen de gedetineerden werkzaam zijn. De werkzaamheden variëren van lopendebandwerk tot aan vakarbeid.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners