Goed nieuws: bedrijven reageren weer (iets) sneller op een sollicitatie

Peter Boerman Op 29 oktober 2018
Gem. leestijd 3 min 588x gelezen
Deel dit artikel:
Goed nieuws: bedrijven reageren weer (iets) sneller op een sollicitatie

Het verschil is misschien marginaal, maar bedrijven reageren dit jaar weer iets sneller op een sollicitatie. Ook zijn er iets minder sollicitaties te bespeuren die helemaal geen reactie opleveren.

Om nu te zeggen dat bedrijven massaal hun leven beteren, gaat misschien wat ver. Ook blijft het sowieso verbazingwekkend in de huidige arbeidsmarkt dat nog steeds ongeveer 1 op de 5 (!) geen eens een reactie stuurt op een sollicitatie van een geïnteresseerde kandidaat. Maar goed, laten we het positief bekijken: waar in 2017 nog 21 procent van de (mystery) sollicitaties onbeantwoord bleef, is dat dit jaar weer gedaald, tot 19 procent.

dw aantal onbeantwoorde sollicitaties

Nog niet de percentages van een paar jaar geleden, maar toch. Ook in de reactiesnelheid is opnieuw lichte verbetering te zien, blijkt uit onderzoek van Digitaal-Werven, dat voor het twaalfde jaar op rij de sollicitatie-ervaring onderzoekt en daarvoor mystery sollicitaties opstuurt naar 500 van Nederlands grootste werkgevers.

dw termijn reactie

Zo geeft dit jaar 10 procent pas na meer dan 2 weken antwoord, zonder de kandidaat daar eerst iets over gemeld te hebben. Vorig jaar was dit nog 13 procent. En 47 procent reageert binnen een week. Dat is een heel lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar (46%). In 2016, toen de krapte minder sterk was, kreeg overigens nog 52 procent van de mystery sollicitaties binnen een week antwoord.

Ook lichte verbetering in reacties op Facebook

dw reacties facebookOok op Facebook is lichte verbetering te zien in hoe bedrijven reageren op vragen van sollicitanten. Althans: de groep die binnen 24 uur reageert neemt (opnieuw) lichtjes toe, van 72 naar 75 procent. Dat is een record tot nu toe. Daartegenover staan echter ook wel weer (iets) meer bedrijven die vragen die via Facebook binnenkomen onbeantwoord laten. Al mag daarbij gezegd worden: in 2012 liet nog de meerderheid van de grote bedrijven op een Facebook-vraag een lange stilte volgen.

dw reacties snelheid facebook

Meer weten? Kom 1 november naar Utrecht

Tijdens Digitaal-Werven op 1 november in The Colour Kitchen in Utrecht worden alle resultaten van het onderzoek van dit jaar gepresenteerd. Dan wordt ook de award uitgereikt aan de werkgever met de beste digitale sollicitatie-ervaring. Inschrijven voor het evenement kan nog net.

Of lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners