Gratis opleiding op Curaçao? Deze duikbootproducent zet het in als wervingsmagneet

Vacatures op wervingssites en in de regionale kranten. Dat was de manier waarop miniduikbootfabrikant U-Boat Worx in het verleden aan nieuwe mensen kwam. Toen dat niet meer werkte, bedacht het iets nieuws: een gratis opleiding tot duikbootpiloot. Op Curaçao.

Peter Boerman Op 04 maart 2020
Gem. leestijd 3 min 645x gelezen
Deel dit artikel:
Gratis opleiding op Curaçao? Deze duikbootproducent zet het in als wervingsmagneet

U-Boat Worx uit Breda is wat je noemt een bijzonder bedrijf. Het puur Nederlandse bedrijf is in 2005 opgericht door Bert Houtman. De specialiteit? Het ontwikkelen, produceren en verkopen van duikboten. En dan niet het soort grote onderzeeërs dat je van de Marine kent, maar nee, duikboten voor 1 tot 11 personen.

Deze minionderzeeërs worden gebouwd voor dieptes van 100 tot wel 3.000 meter .

Deze minionderzeeërs worden gebouwd voor dieptes van 100 tot wel 3.000 meter en kenmerken zich door het kleine formaat, het lage gewicht en de innovatieve techniek. Een gat in de markt, zo blijkt, want U-Boat Worx ziet het aantal orders de laatste tijd hard stijgen. Zo hard zelfs, dat het dringend op zoek is naar nieuwe monteurs.

Alles uit de kast voor monteurs

Maar ja, hoe vind je die monteurs in een arbeidsmarkt die momenteel zo schaars is? Tot voor kort ging dat via ‘het plaatsen van vacatures op wervingssites en in de regionale kranten’, aldus Stacey Veth, Hoofd HR bij U-Boat Worx. Maar dat bleek niet meer genoeg. ‘Daarom halen we nu alles uit de kast om goede en enthousiaste mensen aan ons te binden.’

Beeld van de werkplaats van UBoat Worx in Breda

En dat ‘alles uit de kast’ krijgt vorm in ‘een bijzondere prikkel’: nieuwe monteurs krijgen als ze zes maanden in dienst zijn een gratis opleiding tot duikbootpiloot aangeboden bij het U-Boat Worx Sub Center op Curaçao. Die opleiding wordt deels gegeven in Nederland (voor de theorie) en deels op Curaçao (voor de praktijklessen).

Tot 200 meter diepte in kristalhelder water

Bij het U-Boat Worx Sub Center op Curaçao ligt een vijfpersoons C-Explorer 5 duikboot klaar, die normaal gesproken wordt gebruikt voor demonstraties, tripjes met toeristen en het opleiden van eigen en externe piloten. Monteurs gaan tijdens hun opleiding tot op 200 meter diepte in kristalhelder water het koraal en een aantal wrakken verkennen. Na het opleidingstraject van ongeveer een maand kunnen monteurs weer aan de slag in de fabriek in Breda, maar ze kunnen er ook voor kiezen om als duikbootpiloot te worden uitgezonden naar een van U-Boat Worx’ vele klanten.

De C-Explorer 5, in wateren rond Antarctica

Die klanten bestaan de laatste tijd steeds vaker uit eigenaren van zogeheten expeditie cruiseschepen. Zulke kleinere, luxe cruiseschepen nemen hun gasten mee naar plekken waar de grote schepen niet komen, zoals Antarctica, de Galapagos Eilanden, Frans Polynesië, en Groenland. Momenteel worden wereldwijd 30 van deze expeditie cruiseschepen gebouwd, die voor 2023 te water worden gelaten. Veel van die schepen worden uitgerust met de Cruise Sub-duikboten van U-Boat Worx. Deze duikboot brengt 6 passagiers naar een diepte van maximaal 300 meter, waarbij iedereen volledig vrij zicht heeft. Het bedrijf, waar zo’n 50 mensen werken, heeft al 12 orders ontvangen voor deze in 2017 geïntroduceerde serie.

Steeds meer klanten bij cruiseschepen

Marktleider luxe miniduikboten ziet orders voor expeditie cruiseschepen snel stijgen<br /> BREDA ? De Nederlandse fabrikant van exclusieve miniduikboten U-Boat Worx ziet het aantal orders zo hard stijgen dat het dringend op zoek is naar nieuwe monte...

Bekijk een videootje van de mini-onderzeeër:


Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners