Groei in vaste contracten lijkt alweer over zijn hoogtepunt heen

Peter Boerman Op 07 mei 2019
Gem. leestijd 2 min 698x gelezen
Deel dit artikel:
Groei in vaste contracten lijkt alweer over zijn hoogtepunt heen

De afgelopen jaren was een stevige groei te zien in het aantal vaste contracten. Maar die groei is alweer over zijn hoogtepunt heen, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

In het eerste kwartaal van dit jaar kreeg ‘slechts’ 36% van de nieuwe werknemers een vast contract, ten opzichte van 43% in het kwartaal ervoor, aldus het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, dat elk kwartaal de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt scant. Het vorige kwartaal was dan ook een (voorlopig?) hoogtepunt, zo lijkt het nu.

De arbeidsmarkt is op alle fronten aan het afkoelen

Het afnemend aantal vaste contracten is maar een van de signalen dat de arbeidsmarkt in Nederland aan het afkoelen is, stelt het onderzoek. Zo verwachten de onderzoekers dit jaar ook een (fikse) daling in het aantal vacatures. En ook de zogeheten sourcingsdruk (hoe vaak kandidaten worden benaderd, een belangrijke indicator van schaarste op de arbeidsmarkt) neemt af, en wel met 1,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit getal is de afgelopen kwartalen steeds gestegen, maar is nu voor het eerst weer gedaald.

cbs ig afkoelen vaste contracten

Ook goed nieuws

Naast cijfers die duiden op stagnatie, is er overigens ook goed nieuws. Zo neemt de verwachte zoekduur naar een nieuwe baan nog steeds af (al sinds de eerste helft van 2013), nu van 3,9 naar 3,8 maanden. En ook het vooruitzicht op een vast contract voor flexwerkers bij afloop van hun contract is nog steeds gunstig. En bijna 7 op de 10 mensen hebben nog steeds een een (zeer) goede arbeidsmarktscore, oftewel: goede kansen op de arbeidsmarkt.

‘Toenemende onzekerheid betekent dat werkgevers nóg harder moeten werken om talent aan te trekken’

Het afkoelen van de economie betekent dan ook zeker niet dat het nu makkelijker wordt om goede mensen te vinden, benadrukt Gijs de Haas van Dorsser, managing director van de Intelligence Group. ‘Een afkoeling op de arbeidsmarkt betekent niet dat er een einde aan de schaarste en tekorten komt. Het aantal openstaande vacatures blijft ongekend hoog. Het blijft volop een werknemersmarkt, waarin werknemers nog veelvuldig kunnen kiezen uit vacatures. De schaarste blijft en toenemende onzekerheid betekent gemiddeld dat werkgevers nóg harder moeten werken om talent aan te trekken.’

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners