Gem. leestijd 3 min  1392x gelezen

Leer- en groeikansen 5x belangrijker dan salaris bij zoektocht naar nieuwe baan

Leer- en groeikansen 5x belangrijker dan salaris bij zoektocht naar nieuwe baan

Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en persoonlijke groeikansen scoren bijna 5 keer zo hoog als salaris als motivatie om uit te kijken naar een nieuwe baan.

Van de Nederlanders noemt 23,7 procent het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden als een belangrijke reden om naar een andere baan of functie over te stappen. Nog eens 18,0 procent geeft aan vooral te hechten aan de mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei. Salaris scoort met 8,7 procent een heel stuk lager, zo blijkt uit de Job Applicants Confidence Index, waarmee PageGroup ieder kwartaal de stemming onder de Europese beroepsbevolking meet en waarvoor dit keer 617 Nederlanders werden ondervraagd.

Vanaf dag 1 iets mee doen

joost fortuin page group“Ik besef dat werk en salaris onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar tegelijkertijd kunnen we ook niet eromheen dat mensen die een nieuwe baan zoeken vooral een nieuwe uitdaging zoeken”, concludeert Joost Fortuin, managing director van PageGroup Nederland. “Bedrijven en organisaties die nieuw talent zoeken zullen hier iets mee moeten doen door vanaf dag één concrete opleidingsmogelijkheden te bieden en een helder ontwikkelingstraject op te stellen.”

Waar ligt je aantrekkingskracht?

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat naast ontwikkelingsmogelijkheden en persoonlijke groei, de balans tussen werk en vrije tijd en de mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen aspecten zijn die veel mensen als belangrijk zien (respectievelijk 11,1% en 13,8%). “Dit betekent goed nieuws voor kleinere organisaties. Grote bedrijven kunnen wellicht meer salaris bieden en een beter opleidingspakket hebben. Maar kleinere organisaties kunnen meestal meer zeggenschap en vrijheid bieden aan medewerkers. Zo kunnen zij hun eigen functie beter invullen en zich zo ontwikkelen. Ook zijn kleinere bedrijven in het voordeel als het aankomt op MVO. Simpelweg, omdat ze hun medewerkers er makkelijker bij kunnen betrekken en ze het zo sneller onderdeel kunnen maken van de algehele bedrijfscultuur.”

Werkdruk en stress spelen geen rol

Een slechte relatie met leidinggevenden of collega’s (1,7%) is maar voor een zeer kleine groep Nederlanders de reden om ander werk te zoeken. Hetzelfde geldt voor stress en werkdruk (1,5%). “Of Nederlanders ervaren weinig stress en hebben over het algemeen goede relaties met de mensen op hun werk, of ze zien deze factoren niet als reden om van baan te veranderen”, zegt Fortuin. “Ik vermoed dat de meesten van ons wel eens stress en een hoge werkdruk ervaren. Maar ik denk dat we dat ook zien als iets wat erbij hoort.”

“Ik vermoed dat de meesten van ons wel zien dat stress iets is wat erbij hoort”

De samenleving in beweging

Meer dan de helft van de respondenten (51,4%) verwacht binnen drie maanden nieuw werk te kunnen vinden, Nog eens 25,6 procent denkt hier vier tot zes maanden voor nodig te hebben. “Eens te meer een signaal dat de arbeidsmarkt volop in beweging is en het vertrouwen groot”, aldus Fortuin. “Dat salaris daarbij van ondergeschikt belang is, zie ik alleen maar als iets positiefs. Het draait bij mensen veel meer om de intrinsieke motivatie om zichzelf te verbeteren en toegevoegde waarde te leveren. En daar profiteert de samenleving als geheel natuurlijk ook weer van.”

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners