Heb je kinderen? Vader wordt ‘afgestraft’, moeder heeft juist voordeel bij sollicitatie

Peter Boerman Op 05 april 2018
Gem. leestijd 2 min 993x gelezen
Deel dit artikel:
Heb je kinderen? Vader wordt ‘afgestraft’, moeder heeft juist voordeel bij sollicitatie

Een mannelijke sollicitant met minstens 1 kind krijgt gemiddeld 18 procent minder snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Een moeder van 2 heeft juist iets méér kans op een uitnodiging dan een vrouw zonder kinderen.

Deze verrassende conclusie is te trekken uit onderzoek van de Vlaamse UGent en de KU Leuven. Om tot die slotsom te komen, stuurden Stijn Baert (UGent) en Nick Deschacht (KU Leuven) twee jaar geleden in totaal 960 sollicitaties rond naar vacatures op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Vaderschap afgestraft in carrière

Uit de resultaten blijkt dat vaderschap vooral wordt ‘afgestraft‘ in de private sector. In de publieke of de non-profitsector werd geen ongelijke behandeling van vaders en niet-vaders gevonden. De onderzoekers zien als mogelijke verklaring dat mannen die spontaan vermelden kinderen te hebben, kunnen gezien worden als minder assertief, competitief, onafhankelijk en dominant. ‘Deze verklaring strookt met het feit dat de ongunstige behandeling van vaders groter blijkt in typisch mannelijke beroepen’, concluderen ze.

Hoeveel kinderen? Dat maakt voor moeders veel uit

Bij vrouwelijke sollicitanten blijkt iets anders te spelen. Daar is het aantal kinderen erg bepalend voor de kans uitgenodigd te worden. Zo werden moeders met 1 kind 22 procent minder vaak op gesprek uitgenodigd in vergelijking met niet-moeders. Moeders met twee kinderen hadden juist net iets meer kans op een gesprek in vergelijking met niet-moeders.

‘Wellicht vrezen werkgevers dat een (jonge) moeder met één kind opnieuw vlug zwanger wordt’

Baert: “Wellicht vrezen werkgevers dat een (jonge) moeder met één kind opnieuw vlug zwanger wordt. Bij moeders met twee kinderen is dat risico kleiner, want de kans dat iemand de stap naar drie kinderen zet, is in ons land niet zo groot. Deze bevindingen stroken met ons eerder onderzoek dat toonde dat jonge lesbiennes meer positieve feedback krijgen op hun sollicitaties dan jonge vrouwen die gehuwd zijn met een man.”

Kandidaten 28 of 38 jaar oud

In totaal verstuurden de onderzoekers 960 sollicitaties naar posities als administratief medewerker, productiearbeider, kelner, orthopedagoog, vertegenwoordiger en logistiek planner. De kandidaten waren 28 of 38 jaar oud. Per vacature werden 2 kandidaten voorgesteld. De 2 kandidaten verschilden in details en lay-out, maar waren verder min of meer gelijk in kenmerken die de productiviteit zouden kunnen beïnvloeden.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners