Het jaar van de skills: deze 5 trends geven het de wind in de rug

2023 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot ‘het jaar van de skills‘. Maar hoe krijgt dat in de praktijk handen en voeten? Deze 5 ontwikkelingen geven in elk geval alvast de richting aan.

Peter Boerman Op 21 februari 2023
Gem. leestijd 5 min 454x gelezen
Deel dit artikel:
Het jaar van de skills: deze 5 trends geven het de wind in de rug

De term ‘skills first wordt steeds vaker gebruikt om een ​​nieuwe benadering van talentmanagement te beschrijven die de nadruk legt op iemands vaardigheden en competenties – in plaats van diploma’s, werkervaring of functietitels. Door rechtstreeks te focussen op de skills zelf, in plaats van op hoe die zijn verworven, kun je meer mensen een kans geven op een baan, en waarschijnlijk ook beter matchen op wat je als werkgever nodig hebt. Dat zou kunnen helpen de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken, zo vindt ook de Europese Commissie, die 2023 maar meteen tot het Jaar van de Vaardigheden heeft uitgeroepen.

Door rechtstreeks te focussen op de skills zelf, in plaats van op hoe die zijn verworven, kun je meer mensen een kans geven op een baan.

Niet voor niets steldeEC-voorzitter Ursula von der Leyen al: ‘We moeten veel meer aandacht besteden aan beroepsonderwijs en bijscholing. We moeten beter samenwerken met bedrijven, omdat die het best weten wat zij nodig hebben. En we moeten deze behoeften afstemmen op de aspiraties van de mensen. Maar we moeten ook de juiste vaardigheden aantrekken naar ons continent, vaardigheden die bedrijven helpen en de groei van Europa versterken.’

Maar hoe pak je dat vervolgens aan? Het World Economic Forum formuleerde recent 5 verschillende manieren:

#1. Toegang tot nieuwe banen

In steeds meer sectoren ontstaan grote tekorten, en tegelijk de roep om nieuwe vaardigheden. Als je dan alleen naar ervaring en opleiding blijft kijken, kom je er niet uit. Een op skills gebaseerde aanpak kan je dan als werkgever wel helpen om niet-traditioneel talent te vinden en kan kandidaten helpen inzicht te krijgen in de vaardigheden die ze hebben en die ze nog moeten verwerven.

Een op skills gebaseerde aanpak kan je helpen niet-traditioneel talent te...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners