Vrijmibo weigeren is geen reden voor ontslag (blijkt na 7 jaar procederen)

Company culture’s a bitch sometimes. Maar je hoeft er gelukkig niet altijd aan mee te doen. Een Fransman die weigerde mee te gaan naar de vrijmibo heeft daar in elk geval recent een rechtszaak over gewonnen.

Peter Boerman Op 02 december 2022
Gem. leestijd 4 min 575x gelezen
Deel dit artikel:
Vrijmibo weigeren is geen reden voor ontslag (blijkt na 7 jaar procederen)

De vrijmibo is bepaald niet ieders kopje thee. Maar mag je ook ontslagen worden als je ervoor kiest om er niet aan mee te doen? Nee dus. Althans: Een Fransman, aangeduid als Mr. T, heeft recent na 7 jaar procederen een rechtszaak in zijn voordeel gewonnen. Zijn Parijse werkgever had hem niet mogen ontslaan vanwege zijn weigering om het eind van de week met zijn collega’s samen te ‘vieren’.

De vrijmibo leidde nogal eens tot excessen: collega’s die bij elkaar in bed belanden, promiscuïteit, pesten en opruiing.

Beeld van de site van Cubik Partners

‘Het recht om saai te zijn’, zo wordt de uitspraak in de internationale pers uitgelegd. De man werkte tussen 2011 en 2015 als senior adviseur voor consultancybedrijf Cubik Partners. Daar was het schijnbaar gebruik om op vrijdag niet alleen bovenmatig veel alcohol te gebruiken, maar het leidde ook nogal eens tot excessen: collega’s die bij elkaar in bed belanden, promiscuïteit, pesten en opruiing. Mr. T. noemde in zijn aanklacht verder nog: het bespotten van seksuele handelingen, de verplichting om tijdens seminars zijn bed te delen met een andere werknemer, het gebruik van bijnamen om mensen aan te duiden en het plaatsen van vervormde en verzonnen foto’s in kantoren. ‘Niet bepaald mijn idee van fun‘, aldus Mr. T. En dus weigerde hij eraan mee doen, vertelde hij in de rechtszaak.

Professionele incompetentie

Het leidde in 2015 tot zijn ontslag, volgens de werkgever vanwege ‘professionele incompetentie’. De werkgever verweet de werknemer saai te zijn, een slechte luisteraar en ‘moeilijk om mee te werken’. Maar volgens Mr. T. stond hij volledig in zijn recht om kritisch te zijn en niet mee te doen aan ‘bedrijfsbeleid gebaseerd op het aanzetten tot diverse uitwassen.’ Een recht dat de hoogste Franse rechtbank nu dus bevestigt, en Cubik Partners veroordeelt tot een boete van zo’n 3.000 euro (alhoewel Mr. T. in een volgende sessie nog eens bijna 475.000 euro eist).

vrijmibo
De vrijmibo: niet voor iedereen een feest.

Cubik Partners haalde voor de rechtbank nog aan dat de vrijmibo onlosmakelijk onderdeel was van de teambuilding van het bedrijf, en dat meedoen nodig was vanwege de ‘fun’-cultuur van het bedrijf. Maar volgens de rechtbank ging de bedrijfscultuur van het adviesbureau in tegen het recht op waardigheid en respect voor het privéleven van de werknemer. Een party pooper zijn is geen grondslag om ontslagen te mogen worden, aldus de hoogste Franse rechter.

Paniek voor verjaardag

Het is overigens niet de eerste keer dit jaar dat de rechter eraan te pas moet komen om een uitspraak te doen over bedrijfsculturen. Zo was er in juli ook nog de zaak van Kevin Berling, een man in Zuid-Afrika die een paniekaanval kreeg nadat op zijn werkplek voor zijn verjaardag een verrassingsfeestje werd gehouden. Hij had zelf al in 2019 aangegeven zijn verjaardag niet te willen vieren. Maar toch beschuldigden zijn collega’s hem ervan dat hij met de paniekaanval ‘hun plezier had gestolen’. De rechter ging daar niet in mee en kende voor de man uiteindelijk een schadevergoeding van zo’n 4,5 ton toe.

vrijmibo
Een surprise party kan tot paniekaanvallen leiden

Een paar maanden ging op TikTok ook al een video viral van een zekere Sarah (op het platform bekend als @moodynomad333), die zich als ‘outsider’ wilde onttrekken aan de vrijmibo en alle andere sociale interactie van de collega’s op het architectenkantoor waar ze werkte. ‘Ik heb geen zin om met ze uit te gaan, omdat we niets gemeen hebben’, zei ze daarbij, net ook ‘letterlijk fysieke problemen te hebben met smalltalk’. Een ultimatum van de managers van de organisatie om dat toch te doen, leidde uiteindelijk tot haar beslissing om dan maar (vrijwillig) te vertrekken.

@moodynomad333 #stitch with @Emily The Recruiter ♬ original sound – sarah

Een ingrijpende beslissing? Russell F. Korte, HR-professor aan het College of Education in Illinois toonde in een onderzoek uit 2010 al aan dat de meeste organisaties de ‘socialisatie’ van nieuwkomers te veel overlaten aan de nieuwkomers zelf. Terwijl het volgens hem juist een gedeelde verantwoordelijkheid is, en ook de zittende collega’s dus meer hun rol moeten pakken. ‘Ik denk dat managers moeten beseffen dat het de collega’s zijn die het succes van een nieuwe medewerker kunnen maken of breken. Want als mensen slechte ervaringen hebben, zijn ze ook zo weer vertrokken.’

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners