Hoe maak je een campagne voor een organisatie voor mensen met een beperking die je niet kunt zien?

In zorgcampagnes spelen cliënten vaak een grote rol. Maar hoe zet je een campagne op voor een organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking? Een stevig verhaal uit Brabant laat daarom juist de medewerker achter de problematiek zien.

Peter Boerman Op 04 juni 2024
Gem. leestijd 2 min 238x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe maak je een campagne voor een organisatie voor mensen met een beperking die je niet kunt zien?

In de zorg is het heel gebruikelijk om in je wervingscampagne ook te laten zien voor wie je het doet. Dus ben je een ouderenorganisatie, dan laat je ouderen zien. En ben je een ziekenhuis, dan hoef je niet eens patiënten te laten zien: de witte uniformen zeggen dan al genoeg. Maar wat als je als zorgorganisatie werkt voor mensen aan wie je de problematiek niet meteen kunt aflezen, zoals het geval is bij het Brabantse STEVIG, dat er is voor mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische- en/of gedragsproblemen? Mensen die misschien zelfs in aanraking zijn geweest met Justitie?

Juist dan is het misschien wel nóg belangrijker om de mensen áchter het werk in beeld te brengen, aldus Ray Roovers, communicatieadviseur bij creatief bureau David uit Uden. Dat bureau ontwikkelde de afgelopen jaren voor STEVIG dan ook een volledige Employer Value Proposition (EVP) en vertaalde die naar een brede arbeidsmarktcampagne. ‘We hebben daarin vooral de diversiteit van medewerkers en cliënten benadrukt’, vertelt hij. ‘Waarbij we zowel inhoudelijk als visueel dezelfde boodschap uitdragen: “Zonder oordeel kijken, waardoor je ruimte creëert om te herzien, te verwerken, bij te stellen en het opnieuw te proberen.”’

Zonder oordeel kijken

Dit zonder oordeel kijken is precies wat de cliënten van STEVIG nodig hebben om te groeien en te herstellen, aldus Roovers. En dus probeerde zijn bureau dat ook in de hele campagne terug te laten komen. Op de werkenbij-site bijvoorbeeld, maar ook in de verhalen van collega’s (in video en tekst), in kennis en evenementen, zoals ontmoetingsdagen (zoals er toevallig vorige week nog eentje in het Brabantse Oostrum plaatsvond). De campagne bestaat verder uit een Employer Brand Guide, content formats, fotografie, videocontent en een campagnestrategie en -plan, legt Roovers uit.

‘Je moet dus letterlijk stevig in je schoenen staan om hier te kunnen werken.’

‘Het verhaal met als titel Zie jij het ook? richt zich op een specifieke doelgroep binnen de zorgmedewerkers’, zegt hij. ‘STEVIG biedt passende zorg en ondersteuning aan mensen met vaak complexe problematiek, en cliënten hebben vaak niet de juiste zorg kunnen vinden bij reguliere instanties. Je moet dus letterlijk stevig in je schoenen staan om daar te kunnen werken. Dus we hebben goed nagedacht, samen met STEVIG, met welk verhaal we die specifieke mensen in een krappe arbeidsmarkt kunnen aanspreken. Dat doen we door te verwoorden en te verbeelden wat de mensen van STEVIG zelf als vanzelfsprekend zien.’

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners