Hoe The Talentpool Community alle zilveren kandidaten een tweede kans wil bieden

Vandaag is The Talentpool Community van start gegaan, een start-up in recruitmenttech die de uitwisseling van zogeheten ‘silver medallists‘ wil gaan faciliteren en binnen 3 jaar groter wil zijn dan LinkedIn in Nederland. Hoe zien ze dat voor zich?

Peter Boerman Op 02 februari 2024
Gem. leestijd 3 min 417x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe The Talentpool Community alle zilveren kandidaten een tweede kans wil bieden

In sport, maar ook in recruitment, liggen de resultaten vaak dicht bij elkaar. Het verschil tussen een gouden en zilveren medaille ligt in de sport soms in duizendsten van een seconde. In werving en selectie gaat het meestal niet om tijd, maar is het verschil tussen wie uiteindelijk de baan krijgt, en wie de laatste afwijzing vaak net zo moeilijk vast te stellen. Of soms zelfs bijna willekeurig. Zonde eigenlijk, om al die kandidaten die wél tot de finale zijn gekomen, maar uiteindelijk toch niet tot het hoogste schavot weten te reiken, zomaar vaarwel te zeggen.

Een zilveren kandidaat bij de ene werkgever kan de gouden kandidaat bij de ander zijn.

Met die gedachte in het achterhoofd gaat vandaag The Talentpool Community van start, een start-up die is ontsproten uit de boezem van het bedrijf SkillsCV, en die wil proberen de zogenoemde ‘silver medallists’ van de ene werkgever de gouden medaillewinnaar van de andere te maken. Idee is uitwisseling van kandidaten en sollicitanten te gaan faciliteren tussen werkgevers, bedrijven in regio’s, winkels en bedrijventerreinen, brancheorganisaties, en bijvoorbeeld samenwerkende gemeenten.

Ecosysteem

Door samen te werken met andere werkgevers, binnen je branche, regio of winkelstraat ontstaat ‘een uitwisselbaar ecosysteem van talent’, zo zegt initiatiefnemer Maarten Westerduin. ‘Het maakt werkgevers sterker en onafhankelijker en kandidaten en sollicitanten worden sneller en beter gematcht op de baan en binnen de regio waarin ze zoeken.’ Vanaf 49 euro per maand ben je als werkgever al lid van de community en heb je toegang tot al het talent, zegt hij.

Vandaag is The Talentpool Community van start gegaan, een start-up in recruitmenttech die de uitwisseling van zogeheten 'zilveren kandidaten' wil gaan faciliteren. Hoe zien ze dat voor zich?

De basis onder The Talentpool Community is dus SkillsCV, een technologie die skills van kandidaten matcht met alle Nederlandse vacatures en gratis, compleet en makkelijk te gebruiken is voor kandidaten. Iets dan nu al bijna 20.000 werkzoekenden doen. De technologie van dit bedrijf vertaalt iemands cv naar skills en matcht die vervolgens met beschikbare vacatures in een bepaalde regio. Westerduin: ‘Dit levert een nieuwe standaard op waar werkgevers uitstekend mee kunnen matchen en werkzoekenden regie kunnen houden op de eigen kansen op de arbeidsmarkt.’

Eén arbeidsmarktstandaard

Door één arbeidsmarktstandaard te hanteren, zoals in België met WorkID en in Engeland met CV Wallet, willen The Talentpool Community en SkillsCV de wens van de Nederlandse polder faciliteren om meer met de skills van werkzoekenden te doen, aldus Westerduin. ‘Binnen 1 jaar willen we ruim 1 miljoen cv’s in de Talentpool Community beschikbaar hebben en binnen 3 jaar willen we veel groter zijn dan LinkedIn in Nederland op de arbeidsmarkt.’

‘Binnen 3 jaar willen we groter zijn dan LinkedIn op de Nederlandse arbeidsmarkt.’

Iemand die goed op zijn vel zit in een baan, functioneert beter en blijft langer, vult hij aan. Goede matches maken op basis van talent, kwaliteiten maar ook voorkeuren als functie, salaris, aantal uren en reisafstand zijn daarin essentieel. Ook het kunnen kiezen van werkgevers uit een grotere pool beschikbaar talent in plaats van afhankelijk te zijn van wat wordt aangeboden of zichzelf aanbiedt is daarin belangrijk. Westerduin is inmiddels er volledig van overtuigd: ‘The Talentpool Community in relatie met SkillsCV gaat dit allemaal oplossen.’

Credit beeld boven en midden

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners