Hoe zorg je voor optimale en duurzame inzetbaarheid? (10 succesfactoren)

Peter Boerman Op 04 februari 2018
Gem. leestijd 2 min 1061x gelezen
Deel dit artikel:
Hoe zorg je voor optimale en duurzame inzetbaarheid? (10 succesfactoren)

Hoe houd je mensen optimaal en duurzaam inzetbaar? In een nieuw whitepaper spreken een groot aantal HR-professionals zich daarover uit.

hr employability 10 succesfactoren coverWeinig thema’s zo actueel als employability, ofwel ‘het vermogen van mensen om werk te krijgen en te behouden’. Voor de meeste HR-professionals staat het thema hoog op het prioriteitenlijstje. Allerlei instrumenten worden ingezet, maar het blijft lastig mensen in beweging te krijgen.

Hoe dat wel voor elkaar te krijgen? Daarover boog zich recent een gezelschap van zo’n 14 experts. Hun bevindingen, samengevat in 10 succesfactoren, zijn nu opgetekend in een speciaal whitepaper.

De 10 succesfactoren, samengevat:

  1. Verleid mensen door hen te inspireren met verhalen van anderen
  2. Haal buiten binnen: maak mensen vrij om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt, ook voor wie geen boventalligheid dreigt
  3. Ga als leidinggevende (eventueel met HR) regelmatig met de medewerker in gesprek over hoe het gaat.
  4. Bied prikkelende arbeidsvoorwaarden aan, zoals een functie (binnen een contract voor onbepaalde tijd) of contract voor maximaal 5 jaar.
  5.  Verken scenario’s in de organisatie, bijvoorbeeld hoe het werk onderling anders en uitdagender verdeeld kan worden.
  6. Een interne employability-coach kan een medewerker net dat zetje geven om te gaan nadenken over veranderingen op het werk, of zelfs over een carrièreswitch.
  7. De employability-coach, of een HR-professional, kan de medewerker ook helpen (met persoonlijke feedback) om zelf een loopbaanplan te formuleren.
  8. Overweeg een bedrijfsmarktplaats, een intern platform waarop wordt uitgewisseld wat medewerkers doen, wat ze verder kunnen en wat ze het liefst willen doen.
  9. Besteed tijdelijke projecten niet uit aan externe specialisten, maar gebruik juist de interne deskundigheid.
  10. Maak beleid, zorg voor voorbeeldgedrag van leidinggevenden en voor een employability-budget. Zo maak je de urgentie van optimale en duurzame inzetbaarheid voelbaar door de gehele organisatie.

hr employability 10 succesfactoren coverLees de hele whitepaper

Benieuwd naar de uitwerking van alle succesfactoren? Lees het in de whitepaper HR & Employability, 10 succesfactoren, editie 2018.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners