Opmerkelijk: veel HR-professionals bepleiten strengere wetten op eigen vakgebied

Wettelijk recht op onbereikbaarheid buiten kantoortijden. Een verplichte regel voor een goede werk/privéverdeling. En een recht op een vertrouwenspersoon. Voor veel HR-medewerkers zou de wet- en regelgeving voor hun eigen vakgebied best een stuk strenger mogen.

Peter Boerman Op 18 november 2022
Gem. leestijd 2 min 220x gelezen
Deel dit artikel:
Opmerkelijk: veel HR-professionals bepleiten strengere wetten op eigen vakgebied

Opvallend nieuws natuurlijk, want ze gaan er voor een groot deel zelf over. Of althans: weinig staat het in de weg om het in de eigen organisatie door te voeren. Toch meldt Visma | YouServe na onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals dat velen van hen niet achter de huidige wet- en regelgeving op hun eigen vakgebied staan, en dat ze vinden dat die op heel wat punten wel wat strenger mag.

Bijna 70% pleit voor een wettelijke plicht om een vertrouwenspersoon te hebben.

Neem bijvoorbeeld het feit dat Nederlanders niet het recht hebben om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn. Van de HR-professionals zou bijna 80% dit recht wel graag in de wet terug zien komen. Ook vindt ruim 57% dat werkgevers verplicht een regeling in hun CAO/beleid zouden moeten opnemen voor de verdeling van werktijd en vrije tijd zodat, indien gewenst, medewerkers kunnen werken wanneer hen dat goed uitkomt. Nog geen 30% vindt daarnaast de voorwaarden voor medewerkers voor thuiswerkverzoeken te streng. En bijna 70% pleit voor een wettelijke plicht voor bedrijven om een vertrouwenspersoon te hebben.

Regelingen weinig bekend

Naast het feit dat HR-professionals vaak niet achter de wet- en regelgeving over hun vakgebied staan, blijkt uit het onderzoek verder dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt weinig bekend zijn. Zo dacht 85% dat het hierboven genoemde recht om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn, wél in de wet staat. HR-professionals hadden daarnaast een ander beeld van de vertrouwenspersoonregeling: 70% dacht dat dit nu al verplicht was.

‘Wet- en regelgeving is steeds meer iets waar HR-afdelingen in ontzorgd willen worden.’

‘Het is bijzonder om te zien dat er een mismatch is tussen de HR-professional en het toepassen van de wetten en regels die er gelden’, zegt Simon Kornblum, director bij Visma | YouServe. ‘De wet- en regelgeving op het gebied van HR en payroll wordt steeds complexer en steeds meer iets waar HR-afdelingen in ontzorgd willen worden. Wij zien dan ook dat onze klanten de uitvoering van deze zaken steeds vaker uitbesteden. Zo heeft HR meer tijd voor de meest belangrijke kerntaken, waaronder het werken aan voldoende aanwas van nieuw talent en employee development programma’s.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners