Wim op woensdag: Topkandidaten binnenhalen begint met 1 kleine stap

Wil je topkandidaten aantrekken, dan zul je niet alleen grote plannen moeten maken, zegt Wim van den Nobelen. Het gaat er juist om de eerste kleine stap te zetten. ‘Niemand zal ongetraind een marathon in 4 uur lopen.’

Wim Van den Nobelen Op 16 maart 2022
Gem. leestijd 3 min 782x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Topkandidaten binnenhalen begint met 1 kleine stap

Bedrijven die denken dat toppers vanzelf hun organisatie komen binnenlopen, hebben de luxe dat ze niet eens beseffen dat ze de strijd om talent verloren hebben. Ze zullen dan ook bij iedereen die ze aannemen denken dat dit een topper is, of dat de nieuwe werknemer in elk geval die potentie heeft. De meeste recruiters snappen dat dit eerder tobbers zijn, maar op iedere vacature past een sollicitant, zullen we maar zeggen.

‘Op iedere vacature past een sollicitant, zullen we maar zeggen.’

Voor de meeste bedrijven geldt dat ze goed beseffen dat ze iets meer moeten doen om de juiste mensen binnen te halen. Recruitmentbeleid, of mooier nog: een echte strategie. Culture eats strategy for breakfast is nog altijd voer voor managementgoeroes. Hoewel dit ook zeker geldt voor recruitment zul je zonder een strategisch recruitmentplan eerder opgejaagd en gegeten worden dan jager zijn.

Vierkante wielen

Het grote probleem, zeker in de huidige markt, is tijd. Lees: een gebrek aan tijd. En een gebrek aan tijd komt altijd vanwege een verkeerde prioriteit. Iedereen kent de tekening met de twee mannen die een kar de berg optrekken. Als een derde aanbiedt om de vierkante wielen om te ruilen tegen ronde, antwoorden zij: leuk idee, maar daarvoor zijn we nu echt te druk.

‘Een gebrek aan tijd komt altijd vanwege een verkeerde prioriteit.’

Laten we er vanuit gaan dat recruiters niet bij machte zijn om de prioriteit op hun (strategische) plannen te krijgen. Hoe ontwikkel je dan een langetermijnvisie? Dat kan simpeler zijn dan je denkt. Begin eens met één kleine stap te zetten in plaats van de hele marathon binnen 1 maand te willen rennen. Niemand zal ongetraind een marathon in 4 uur lopen. Je begint klein. Soms zelfs met 2 minuten wandelen en 1 minuut rennen. Kleine stapjes dus.

kleine stap

Kwartier per dag

Zo kan dat ook met een strategisch recruitmentplan. Besteed er een kwartier per week aan. Ga over een maand eens een half uur met een collega hierover in gesprek. Zet jouw ideeën op papier en vraag naar input van jouw manager. Laat jouw aandacht groeien voor dit onderwerp en betrek andere belanghebbenden. Een keertje bij de koffie, bij de vrijmibo of tijdens een wandeling in de pauze.

If you want to go fast, go slow.

Recruiters (en normale mensen) overschatten wat ze in één dag kunnen bereiken en onderschatten wat ze in één jaar kunnen bereiken. If you want to go fast, go slow. Elke reis begint met één kleine stap. Ook die naar een strategisch recruitmentplan en de aanname van topkandidaten voor jouw organisatie.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

 

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners