Zó groot is het effect als je bij sourcing een herinnering stuurt

Is het wel effectief om een kandidaat die je sourcet een herinnering te sturen? Sourcer Laura Roetgerink besloot de proef op de som te nemen. En komt tot een verrassend positieve uitkomst.

Werf& gastredacteur Op 12 augustus 2021 Gem. leestijd 3 min1199x gelezen
Deel dit artikel:
Zó groot is het effect als je bij sourcing een herinnering stuurt

Als je kiest voor een persoonlijke benadering, is het sourcen en benaderen van kandidaten erg arbeidsintensief. Het is altijd jammer als je dan geen reactie ontvangt van de kandidaat. Daarom ben ik persoonlijk een groot fan van het sturen van een herinneringsmail.

Een kandidaat herinneren aan een vacature is een kleine moeite.

Een kandidaat herinneren aan een vacature is een kleine moeite en kan je zomaar wél die hire opleveren. Daarnaast geeft herinneringen sturen je de mogelijkheid om je administratie te checken. Af en toe glipt er een bericht doorheen, en door nogmaals in je pijplijn te kijken zie je makkelijk of je reacties hebt gemist. Standaard stuur ik dan ook twee weken na een eerste InMail altijd een tweede InMail met een herinnering. Maar wat leveren die herinneringen nou precies op?

De cijfers

Om dat uit te zoeken, heb ik de afgelopen tijd gegevens in kaart gebracht van 4 opdrachtgevers, met in totaal 8 vacatures. Voor dit onderzoek zijn in totaal 633 mensen benaderd en is uiteindelijk een response-rate van 54% behaald. In totaal zijn er 274 mensen herinnerd. Niet alle mensen die niet gereageerd hebben zijn herinnerd. Als iemand achteraf toch niet in het profiel lijkt te passen doordat de vacature tussentijds is aangescherpt heeft het namelijk geen zin om iemand te herinneren.

Het is interessant om te zien dat de response-rate gemiddeld met 13% is gestegen na het sturen van een herinnering. Voor 1 vacature (77 kandidaten) is de response-rate zelfs met 34% gestegen. Voor de kennismakingsgesprekken geldt dat 1 van de 3 gevoerd wordt met mensen die herinnerd zijn. Wel moet er opgemerkt worden dat de mensen die reageren na een herinnering gemiddeld minder snel op een eerste gesprek worden uitgenodigd.

Geconcludeerd kan worden dat het sturen van een herinneringsmail zeker effectief is om je response-rate te verhogen en meer mensen te laten kennismaken met een opdrachtgever. Daarnaast is gebleken dat ook een kandidaat die herinnerd is diegene kan zijn die het contract gaat tekenen.

Tips

Mijn tips voor het sturen van herinneringsmails:

  • Geef kandidaten de tijd om je oorspronkelijke berichtje te lezen. Het komt ongeduldig en pushend over als je al binnen enkele dagen een herinnering stuurt. Ik gebruik als richtlijn zelf altijd: 2 weken.
  • Noem in je herinneringsbericht voor welke vacature je de kandidaat eerder hebt benaderd. Dit voorkomt dat de kandidaat moet zoeken.
  • Probeer creatief te zijn, kandidaten krijgen tegenwoordig zoveel InMail dat je bericht positief eruit moet springen. Dit begint al bij de titel van het bericht dat de kandidaat direct in beeld krijgt.

Over de auteur

Laura Roetgerink is sourcing consultant bij Cooble. Met een master bedrijfskunde in de pocket duikt Laura volledig in de bedrijfsprocessen van klanten. Ze verdiept zich graag in de arbeidsmarkt en blijft op de hoogte van de actualiteiten.

Lees ook

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Adver-Online Group
BRANDMANNEN
Bullhorn
Compagnon
Floyd & Hamilton
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Mysolution
OTYS
Pro Contact
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS