IT-manager kiest zelf zijn medewerkers

Peter Boerman Op 17 juli 2012 Gem. leestijd 2 min1781x gelezen
Deel dit artikel:

Niet de HR-manager, maar de IT-manager zelf bepaalt wie het IT-team komt versterken. Dit blijkt uit onderzoek van neomax onder 197 IT-managers in Nederland. HR wordt door 29 procent van de IT-managers geraadpleegd en slechts 13 procent vraagt bij de selectie advies aan het businessmanagement.

Business IT-alignment

In 90 procent van de gevallen beslist de IT-manager welke kandidaat wordt aangenomen. Opvallend is dat ondanks de groeiende behoefte aan Business IT alignment er slechts in 13 procent van de gevallen advies wordt gevraagd aan het businessmanagement bij de selectie van een kandidaat. HR wordt door 29 procent van de IT-managers geraadpleegd.

IT tevreden over IT-kennis en -kunde van HR

Interessant is in dit licht dat IT-managers positief zijn over de kennis en kunde van HR als het aankomt op de IT-afdeling. Op de vraag of de HR-afdeling begrijpt welke eisen de IT-afdeling stelt, antwoordt 24 procent met ‘ja’ en nog eens 33 procent met ‘meestal wel’. 14 procent van de IT-managers vindt dat de HR-afdeling het niet begrijpt en 19 procent vindt dat ze het ‘meestal niet’ begrijpen. Ook het maken van afspraken met preferred suppliers is in handen van IT. In 47 procent van de gevallen ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij het IT-management.

Communicatie een belangrijk aandachtspunt

Deze resultaten schijnen een positief licht op de verhouding tussen HR en IT. Nog vaak wordt de discussie gevoerd of HR wel in staat is om voor de IT-afdeling de juiste mensen te selecteren, maar uit dit onderzoek blijkt dat de IT-manager vooral zelf de beslissingen neemt. Daarnaast zijn de IT-managers ook heel positief over de kennis en kunde van HR en wordt er wel overlegd. Het feit dat de business nog weinig betrokken wordt bij het wervingstraject laat zien dat hier voor huidige en toekomstige IT-managers nog altijd een belangrijke taak ligt: communicatie.

IT-recruitment voor non-IT’ers

O.a. de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie speelt in op dit fenomeen. In de training Recruitment van IT-professionals wordt specifiek ingegaan op de vraag hoe ook niet-it’ers sneller en kwalitatief betere IT-professionals kunnen werven en searchen.

Whitepaper

Neomax heeft onderzoek gedaan onder 197 IT-managers in Nederland. Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de manier waarop IT-managers omgaan met de inzet van externe werknemers. Waarom en voor welke functies werken IT-managers met externen? En wie is verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste medewerkers? Een deel van de resultaten is verwerkt in een whitepaper over de rol van de flexibele schil binnen IT.

 

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency