Failliet Jobbird is prooi voor YoungCapital

Peter Boerman Op 19 december 2018
Gem. leestijd 2 min 1167x gelezen
Deel dit artikel:
Failliet Jobbird is prooi voor YoungCapital

Er is een koper gevonden voor Jobbird, een van de grootste vacaturesites van Nederland. Recruiter en uitzendbureau YoungCapital neemt het failliete bedrijf over.

Jobbird ging eerder deze maand op de fles, nadat oprichter Jan-Peter Cruiming zelf het faillissement had aangevraagd en daarna – voor zijn collega’s spoorloos – verdween. “Een aanwinst”, noemt Ineke Kooistra, ceo van YoungCapital, de recente aankoop. “Jobbird.com is een mooi merk met een grote naamsbekendheid.” De uitzendorganisatie was naar eigen zeggen al een poosje op zoek naar een algemene vacaturesite om over te nemen.

YoungCapital was naar eigen zeggen al een poosje op zoek naar een algemene vacaturesite om over te nemen

Kooistra denkt dat haar onderneming met de overname klanten beter kan bedienen en bovendien kan groeien in segmenten waarin YoungCapital nog niet actief is, waarmee een andere doelgroep kan worden bediend dan alleen de jongerendoelgroep.

Oprichter Cruiming spoorloos

Jobbird mocht zich in de eerste helft van dit jaar met 270.167 geplaatste vacatures nog de grootste banensite van Nederland noemen. Ook werden in april ambitieuze plannen aangekondigd om buiten Nederland te groeien en verhuisde Jobbird naar een luxe pand aan de Amsterdamse Herengracht.

Plots faillissement

Begin december vroeg oprichter Jan-Peter Cruiming echter plots faillissement aan en verdween vervolgens spoorloos. Volgens technologiedirecteur Matthijs Jorissen was Jobbird sinds de oprichting zwaar verliesgevend. Het faillissement kwam voor hem evenwel ook als een verrassing. “Plotseling stond de curator op de stoep. Maar ik zag de bui de laatste twee weken eigenlijk wel hangen.”

Baanbehoud nog niet bekend

Cruiming richtte eerder de Nationale Vacaturebank op. Die verkocht hij in 2004 voor 28 miljoen euro aan uitgever VNU. In 2011 begon hij met Jobbird opnieuw een vacaturesite en 5 jaar later stelde hij zijn 24 jaar jongere vrouw aan als ceo. Beide zijn nu niet bij de doorstart betrokken. Hoeveel van de 12 werknemers van Jobbird hun baan behouden, en mee kunnen verhuizen naar Hoofddorp, is nog niet bekend. De curator en YoungCapital zijn het eens op hoofdlijnen en moeten over de details nog verder onderhandelen.

Jan-Peter Cruiming reageert zelf enthousiast over de overname door YoungCapital

Cruiming reageert op LinkedIn overigens wel enthousiast op de overname. Verwijzend naar de overname van Monster door Randstad en de samenvoeging van Indeed en USG schrijft hij: “YoungCapital is een prachtig innovatief bedrijf, dat met de aankoop van Jobbird slim inspeelt op de marktontwikkeling dat traditionele uitzendbureaus en de nieuwe digitale platformen steeds meer naar elkaar toegroeien.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners