Home Interview Jobboards? ‘Binnen 2 jaar zijn ze allemaal verdwenen’

Jobboards? ‘Binnen 2 jaar zijn ze allemaal verdwenen’

2.141 keer
5
jobboards uitgestorven

Nog 2 jaar. Hooguit. Als ze hun businessmodel dan nóg niet hebben veranderd, is het over en sluiten voor de traditionele jobboards, voorspelt Arjan Elbers.

arjan elbers twiglers jobboardsPost & pray? Het model is voorgoed over zijn houdbaarheidsdatum heen, aldus Elbers. “Geef me één goede reden waarom je als werkgever nog wil betalen voor een advertentie op een standaard vacaturesite.”

Traffic om jaloers op te zijn…

Ja, de old school jobboards bereiken nog steeds veel mensen. En dat is ‘traffic waar ik stikjaloers op ben’, dat wil de managing director van Twiglers best toegeven. Maar de hamvraag is volgens hem: bereiken ze ook de juiste mensen? Leiden ze tot de sollicitanten die je wil? En leiden ze ertoe dat mensen daadwerkelijk worden aangenomen?

…Maar passief, inefficiënt en duur

En juist daar laten de jobboards het volgens Elbers danig afweten. “Ik merk dat klanten steeds minder bereid zijn om te betalen voor een klik. Ze willen eerder betalen voor een sollicitant, en het liefst eigenlijk alleen als iemand is aangenomen. Van cost per click naar cost per applicant, naar cost per hire dus. Het traditionele post & pray past niet meer in dit tijdsbeeld. Deze werkwijze is passief, inefficiënt en duur. Daar wordt niemand blij van.”

‘Het traditionele post & pray past niet meer in het tijdsbeeld. Daar wordt niemand blij van’

‘Werving en selectie light’

Cost per hire, oftewel: pas betalen als een vacature is vervuld, noemt Elbers liefkozend ‘werving en selectie light’: je helpt een organisatie met zijn eigenlijke probleem; niet met een afgeleide daarvan. “Geen enkel bedrijf wil alleen maar continu mensen afwijzen. Ik merk in de markt duidelijk dat klanten steeds preciezer willen weten wáár hun sollicitanten vandaan komen. Hoeveel het er zijn is niet meer relevant. Bedrijven willen nog best ergens geld in stoppen. Maar dan moet het wel aantoonbaar renderen.”

Markt volop in beweging

De vacaturemarkt is ‘volop in beweging’, concludeert Elbers. “De arbeidsmarkt heeft een absolute kampioen in volume, dat is Indeed. Daarnaast trekken Google for Jobs en Facebook ten strijde en innovators zoals Recruitz.io communiceren al rechtstreeks met latent werkzoekenden op social media.”

Frustrerend voor zowel sollicitant als werkgever

Dat laat volgens hem steeds minder ruimte voor het traditionele model, waarbij voor een vacatureposting standaard enkele honderden euro’s in rekening worden gebracht, zonder zicht op gegarandeerd resultaat. Dat is frustrerend voor zowel sollicitant als werkgever. Zelf is Elbers met Twiglers, een online netwerk van 49 niche vacaturesites, dan ook helemaal van dat idee afgestapt.

Actieve benadering heeft de toekomst

Ja, ook hij zit dus nog in de online werving. Maar, benadrukt hij: in zijn filosofie staan dus wel de sollicitant en de vacature volledig centraal. En dat speelt zich tegenwoordig soms zelfs af búíten de eigen Twiglers-omgeving. ‘We kregen van een beveiligingsbedrijf de vraag of we 100 tijdelijke mensen konden leveren voor de beveiliging van evenementen. Dan breiden we de dienstverlening uit en gaan we ook zelf actief sourcen. Dat is uiteindelijk ook gelukt, gelukkig.’

‘De actieve benadering heeft meer toekomst dan op een jobboard roeptoeteren dat je vacatures hebt’

Niet alleen maar roeptoeteren

Zie het als de dienstverlening van het oude werving- en selectiebureau, gecombineerd met moderne online middelen, legt hij uit. ‘Ik geloof heel sterk dat die actieve benadering veel meer de toekomst heeft dan alleen op een jobboard roeptoeteren dat je vacatures hebt.’ Voor zijn grootste klant, zegt hij, is hij echt al ‘hét instroomkanaal’ aan het worden. ‘Zij doen nu ongeveer 1 opdracht per week via ons. Daarvoor zijn wij continu aan het mailen en sociale-media-campagnes aan het draaien. Zelf doen zij alleen nog de eindselectie. En betalen dus pas als iemand ook daadwerkelijk is aangenomen. Performance based. Maar dan dus gebaseerd op de prestaties waar het echt om gaat.’

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

5 REACTIES

  1. Interessant artikel! En fijn om onze visie (op de Financiële Interim-markt) bevestigt te krijgen: opdrachtgevers de mogelijkheid geven om proactief te kunnen ‘sourcen’, op basis van No cure, no pay! (Cost per hire)!

  2. De juiste mensen benaderen. In de IT detachering, waarin ik werkzaam ben, wordt steeds meer gebruik gemaakt van nieuwe technieken voor de match van vraag en aanbod. Deze digitalisering heeft echter een naar neveneffect: vanwege classificatie en specificatie valt werkervaring compleet weg bijhet niet in bezit hebben van een certificaat. Mensen met tien jaar ervaring verdwijnen uit de apotlights en worden niet meer aangeboden, omdat bij de vraag niet de mogelijkheid bestaat om ervaring mee te laten tellen in plaats van certificering, daar het vinden van een digitale match in dat geval heel moeilijk te realiseren is. Jaren knokken om werkervaring mee te laten tellen bij sollicitatie worden op deze wijze met een druk op de knop overboord gegooid. Ik huiver voor de toekomst. Steeds meer babyboomers komen op straat te staan en hun kennis en ervaring vergaat.. De JUISTE mensen zoeken… Ik hoop dat dat nog gaat gebeuren.

  3. Onzin. Ja, uiteindelijk verdwijnen de jobboards, net als de fysieke uitgaven van de kranten. Maar net als bij de kranten hebben ze nog wel even. Willen jonge sollicitanten het? Nee. Is dat relevant? Deels. Want uiteindelijk zijn er genoeg mensen die ‘gewoon werk willen’ en werkgevers die tevreden zijn met ‘mensen die gewoon willen werken’, omdat de recruiter zelf ook ‘gewoon een baan’ heeft. En bij heel veel grote bedrijven zijn heel veel recruiters gewoon heel erg druk en dus kiezen ze voor wat ze altijd gedaan hebben. Cijfers en data, bij de overgrote meerderheid van de organisaties nog niet echt goed geregeld. Dus blijft het anekdotisch bewijs en dus hoef je maar een keer iemand die denkt dat hij de vacature op monsterboard of zo gezien heeft te hebben en de komende 3 jaar adverteren we daar.

    @Eric: als je slechte match software gebruikt moet je niet klagen over het concept, maar over je leverancier. Er is meer dan genoeg software die in staat is om ervaring goed te rangschikken. Het probleem dat ik bij IT detachering vaak zie is niet de software, maar de mens. De opdrachtgever die een certificaat eist, om een vinkje te zetten, en niet in staat is om kwaliteit in te schatten. Dat is iets anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here