Jonge finance-specialist wil best accountant worden; oudere wordt veel liever ambtenaar

Peter Boerman Op 21 juni 2017
Gem. leestijd 2 min 862x gelezen
Deel dit artikel:
Jonge finance-specialist wil best accountant worden; oudere wordt veel liever ambtenaar

Opvallend onderscheid op de markt voor finance professionals: bij de jonge garde zijn de accountants (weer) gewild, eenmaal boven de 35 jaar wint de overheid aan populariteit.

Over de hele linie gemeten is de Rabobank de meest favoriete werkgever onder finance professionals, gevolgd door Shell en ING. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group, waarvoor vorig jaar in totaal 645 finance professionals werden ondervraagd.

Favoriete werkgever (alle finance professionals) 2016
Rabobank 1
Shell 2
ING 3
Ministerie van Economische Zaken 4
Unilever 5
Belastingdienst 6
ABN Amro 7
Philips 8
Het Rijk 9
Provincie Noord-Holland 10

Accountancy echt iets voor de jeugd

De meest opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is wel dat accountancy tegenwoordig echt iets ‘voor de jeugd’ lijkt. De groep ondervraagden kon keurig worden opgedeeld in een groep van onder en een groep van boven de 35 jaar. Bij de oudere groep was er niet één respondent die een werkgever uit de accountancy als favoriete werkgever noemde.

niet één respondent boven de 35 jaar noemde een accountant als favoriete werkgever

Bij de jonge groep was er daarentegen juist een grote opleving van de populariteit van de accountantskantoren. Stond EY (het voormalige Ernst&Young) in 2015 bijvoorbeeld nog op #46, nu zijn ze gestegen naar plek 3. PwC steeg van #56 naar #6, BDO ging van #50 naar #8 en Deloitte van #18 naar #13. Alleen KPMG boette een heel klein beetje in aan populariteit (#13 in 2015, nu plek 14).

Favoriete werkgever (Finance professionals <35)
2016
Belastingdienst 1
ABN AMRO 2
EY 3
Rabobank 4
Shell 5
PwC 6
ING 7
BDO 8
Philips 9
Achmea 10

Collectieve sector wordt later populair

Bij de groep ouder dan 35 jaar is daarentegen het Ministerie voor Economische Zaken het populairst. Ook enkele andere (regionale) overheden zijn geliefd. Bij de jongeren ontbreken die juist grotendeels als favoriete werkgever.

Favoriete werkgever (Finance professionals 35+)
2016
Ministerie van Economische Zaken 1
Rabobank 2
Shell 3
ING 4
Unilever 5
Provincie Noord-Holland 6
Ministerie van Financiën 7
Provincie Gelderland 8
WUR 8
Gemeente Roosendaal 10

Het grootste arbeidspotentieel

De schaarste onder finance professionals is met name een schaarste onder de jonge(re) doelgroep’, verklaart Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, de resultaten van het onderzoek. ‘Werkgevers zetten volop in om populair te zijn bij deze doelgroep. Maar het grootste arbeidspotentieel ligt in de groep boven de 35 jaar. Daar zie je dat de schaarste beperkt is, evenals de concurrentie. De collectieve sector weet daar optimaal van te profiteren.’

Seminar in aantocht

Op 13 juli organiseert Intelligence Group een speciaal seminar over arbeidsmarkttrends in de finance-wereld.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners