Jonge ICT’er kiest vooral voor ontwikkelingsmogelijkheden

Peter Boerman Op 30 oktober 2013
Gem. leestijd 2 min 4169x gelezen
Deel dit artikel:
Jonge ICT’er kiest vooral voor ontwikkelingsmogelijkheden

Jong talent in de ICT let bij de keuze van een baan vooral op de aanwezigheid van ontwikkelingsmogelijkheden. Ook zekerheid en uitdagend werk scoren hoog in de overwegingen van starters. Het hebben van vakinhoudelijke expertise wordt een stuk minder belangrijk gevonden dan een jaar geleden.

Meest begeerde doelgroep

Jonge en hoogopgeleide IT-talenten zijn de meest begeerde potentiële werknemers van dit moment. Zij verkeren in een behoorlijk luxe positie, zeker gezien het economisch zware tij. Waar andere ‘net afgestudeerden’ moeite hebben met het vinden van een baan, hebben zij volop keuze. Uitkomsten van onderzoek van Nederland ICT onderschrijven dit. Het blijkt namelijk dat IT-studenten het kortst zoeken naar een baan. Gemiddeld duurt de zoektocht minder dan 2 maanden, en de banen die zij vinden zijn meer op niveau dan het geval is bij andere starters.

Prioiteiten

Procam, een dienstverlener die gespecialiseerd is in recruitment van jong hoogopgeleid IT-talent deed onderzoek gebaseerd op de Schein Waardenlijst, waarin starters een rangvolgorde aanbrengen in verschillende punten in mate van belang ten aanzien van hun loopbaan. Uit de resultaten blijkt dat ontwikkelingsmogelijkheden hoog scoren op de wensenlijst van deze doelgroep. Daarnaast hechten starters ook veel waarde aan baanzekerheid en uitdagend werk. Deze eindigen op een gedeelde tweede plaats. Verantwoordelijkheid dragen voor het werk van anderen wordt als minst belangrijk ervaren en komt op de elfde plaats.

Vakinhoudelijke expertise levert zes plaatsen in

Dit jaar hechten starters minder waarde aan het hebben van vakinhoudelijk expertise. Deze waarde stond vorig jaar nog op de tweede plaats in de ranglijst, maar is dit jaar gedaald naar een achtste plek. De minst belangrijke waarden zijn onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaar. ‘Werk doen dat nuttig is voor anderen’ staat op de negende plaats, ‘zekerheid hebben over de woonplaats’ op de tiende plaats en ‘verantwoordelijkheid dragen voor het werk van anderen’ is de hekkensluiter en staat op de elfde plaats.

Richt niet alleen op salaris

George Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: “Jonge talenten zijn onmisbaar voor organisaties. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat er bij hen speelt en wat hen drijft in deze fase van hun leven. Veel organisaties leven in de vaste overtuiging dat ze starters op de arbeidsmarkt kunnen aantrekken door bijvoorbeeld een goed beginsalaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden. We kunnen uit het onderzoek echter de conclusie trekken dat werkgevers beter kunnen inzetten op het bieden van uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en uitdaging in het werk. Door goed in te spelen op de wensen van jong talent ontstaat er een vruchtbare arbeidsrelatie en wordt het vroegtijdig verlaten van de organisatie voorkomen.”

In het whitepaper ‘Hoe kan ik mijn IT-organisatie succesvol verjongen?’ krijgen organisaties tips aangereikt hoe zij jong talent kunnen vinden, binden en laten excelleren. 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners