Nooit meer cliché sollicitatievragen, dankzij dit kaartspel

Een goede persoonlijke vraag is niet altijd makkelijk om te verzinnen. Al helemaal niet tijdens een sollicitatiegesprek. Een nieuw kaartspel probeert daar een oplossing voor te bieden. Hoe ziet dat eruit?

Peter Boerman Op 10 november 2020
Gem. leestijd 2 min 2416x gelezen
Deel dit artikel:
Nooit meer cliché sollicitatievragen, dankzij dit kaartspel

Wat zou je graag nog eens overdoen? En op welke manier? Wanneer was je blij met jezelf? En waar was/ben je minder goed in? Zomaar een paar vragen die je kunt tegenkomen tijdens het kaartspel dat HNR | Het Nieuwe Recruitment recent lanceerde, om sollicitatiegesprekken wat meer verrassend en minder voorspelbaar te maken.

‘Hoe stel je nou een unieke en juiste persoonlijk vraag om iemand te leren kennen?’

‘Hoe stel je nou een unieke en juiste persoonlijk vraag om iemand te leren kennen? Wat triggert een vraag bij iemand? En nog belangrijker: wat is de kern van de vraag, maar ook van het antwoord?’ Volgens Krista Kostwinder, marketing & recruitment consultant bij het bedrijf, is een persoonlijke vraag vaak nog helemaal niet zo makkelijk te verzinnen. ‘Vaak kom je dan op dezelfde vragen en zo krijg je vaak dezelfde opzet van een gesprek.’

krista hnr kaartspel

Uit je comfortzone

Het kaartspel dat HNR | Het Nieuwe Recruitment ontwikkelde past bij de filosofie van de organisatie, vertelt Kostwinder. ‘Wij geloven dat wie jij bent belangrijker is dan wat je hebt gedaan. Met persoonlijke vragen kom je achter iemands passie, drijfveren en ambities in het leven. Door niet zelf over vragen na te hoeven denken, verrassende vragen te stellen, uit je comfortzone te stappen en het over een andere boeg te gooien kom je beter erachter wie de persoon is.’

De basis voor het kaartspel is gelegd in co-creatie.

De basis voor het kaartspel is gelegd in juni, toen in co-creatie met een veelheid aan gasten 55 unieke persoonlijke vragen zijn verzameld. Inmiddels is het kaartspel ook al ondersteund door een hele reeks min of meer bekende Nederlanders die steeds een persoonlijke vraag uit de stapel kaarten op video hebben beantwoord. Zoals Jorgen Raymann:

Ook Mona Boot, Herman den Blijker, Eric Otto, Hans Spitsbaard en Rob Mes durfden de uitdaging al aan. Binnenkort hier een uitgebreider interview met Krista Kostwinder over het kaartspel en de ‘uit je comfortzone’-filosofie van HNR | Het Nieuwe Recruitment. Nu alvast het kaartspel aanvragen? Dat kan hier.

hnr kaartspel dus

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners