Een nieuwe juf of meester? Hier maken de kinderen zelf de vacature

Mooi feelgood-bericht uit Brabant: een basisschool die kampt met hardnekkige vacatures schakelt de leerlingen zelf in om het profiel voor de nieuwe juf of meester op te stellen. Gaan al die leuke leraren nu ineens wél solliciteren?

Peter Boerman Op 07 oktober 2022
Gem. leestijd 3 min 514x gelezen
Deel dit artikel:
Een nieuwe juf of meester? Hier maken de kinderen zelf de vacature

We hadden al bewoners van zorgcentra die meededen aan het recruitment van hun eigen verzorgers, en ook scholen waar de kinderen actief meedoen aan de werving van hun nieuwe juf of meester zijn natuurlijk niet helemaal nieuw. Maar de manier waarop de leerlingen van basisschool Oudendijk in Woudrichem aan de slag gingen, verdient toch bijzondere vermelding. Niet alleen vanwege het idee, maar juist ook omdat ze de kleinste ‘eindklanten’ al laten meedenken over de gevraagde functie-eisen van de nieuwe leerkracht.

De functie-eisen variëren van ‘lief zijn’ en ‘knuffelen’ tot ‘goet kunnen leesen’ en ‘kompjuuteren’.

Dat varieert van ‘lief zijn’ en ‘knuffelen’ tot ‘goet kunnen leesen’ en ‘kompjuuteren’, zo vinden althans de kinderen van de bewuste groep 4. Maar de jonge leerlingen hopen ook op een lieve juf of meester die grapjes maakt en vaak mee buiten gaat spelen. En ze vinden het ook belangrijk dat de nieuwe leerkracht ook een beetje sportief is. ‘Er is een kindje dat een meester wil die hem kan leren voetballen en weer iemand anders zoekt een leerkracht die kan mountainbiken’, vertelt communicatiemedewerker Marianne Sijberden tegen Omroep Brabant.

Twee vacatures

De school kampte met twee hardnekkige vacatures, aldus Sijberden. ‘Eén vacature invullen was al lastig. Maar twee? We wisten echt niet hoe we dit voor elkaar moesten krijgen. Toen kwamen we op het idee om de kinderen erbij te betrekken. Dat is niet alleen leuk, het valt ook op. En uiteindelijk zijn het ook deze kinderen voor wie je als nieuwe leraar gaat werken.’

De kinderen als recruiter? ‘Dat staat nu nog niet op de rol…’

De intake door de leerlingen leidde al tot een behoorlijk uitgebreid eisenpakket. Maar Omroep Brabant meldt dat er desondanks ook nog een officiële profielschets van de schooldirectie is verschenen. Ook krijgen de kinderen waarschijnlijk geen stem in wie uiteindelijk hun nieuwe juf of meester wordt. ‘Dat zou wel heel leuk zijn’, aldus Sijberden. ‘Maar dat staat nu nog niet op de rol. Eerst moeten al die leuke leraren in Brabant maar eens gaan schrijven.’

113 leerlingen

Basisschool Oudendijk telt momenteel 113 leerlingen, en is gevestigd in een landelijk gelegen schoolgebouw. Naast de kernvakken besteedt de school ruim aandacht aan sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. De vacatures richten zich op combinatiegroepen 3/4 en 5/6, werkdagen in overleg. In het officiële functieprofiel komen veel van de eisen van de kinderen trouwens ook terug, zij het dan in iets andere bewoordingen. Zo wordt gevraagd om een ‘gymbevoegdheid’, maar ook om enthousiasme, geduld en humor, en om ‘een teamplayer die op een constructieve manier de discussie aangaat’.

Als je een functieprofiel opstelt, waarom zou je dan niet wat vaker de uiteindelijke doelgroep daarbij betrekken?

Eigenlijk precies dus zo iemand als ook de kinderen vroegen. Wat deze case opnieuw een belangrijke inspiratie kan maken voor veel organisaties. Want als je een functieprofiel wil opstellen, waarom zou je dan niet wat vaker de uiteindelijke doelgroep daarbij betrekken? Het gebeurt bijna nooit, maar als het kan in het onderwijs, dan kan het natuurlijk net zo goed in de zorg, het vervoer, of tja, in eigenlijk bijna elke functie. En het kan dus ook nog eens positieve aandacht opleveren, zoals het voorbeeld in Woudrichem laat zien.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners