HR-professionals wereldwijd: krapte blijft ook in 2023 bestaan

Ondanks een afkoelende economie lijken HR-professionals het over één ding wel eens: ook in 2023 zal de schaarste aan personeel nog wel een grote rol spelen. Ruim 60% denkt zelfs dat het om een permanent probleem gaat.

Peter Boerman Op 26 september 2022
Gem. leestijd 3 min 488x gelezen
Deel dit artikel:
HR-professionals wereldwijd: krapte blijft ook in 2023 bestaan

Helemaal verrassend is het misschien niet, met de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds op recordstand. Maar toch, aan de andere kant hoor je ook steeds meer geluiden over een afkoelende economie, en over afnemende schaarste bij voorheen de meest schaarse doelgroepen. Dus zo bezien is het toch best opvallend te noemen dat een grote meerderheid van de HR-professionals gelooft dat de personeelstekorten min of meer permanent lijken te worden.

Liefst 91% zegt ook het komende jaar nog mensen aan te nemen.

krapte in 2023Dat is echter wel precies wat blijkt uit onderzoek van Paycor onder bijna 6.000 HR-medewerkers. Maar liefst 91% van de door hen ondervraagden is van plan het komende jaar nog mensen aan te nemen, werving én behoud staan bovenaan de prioriteitenlijst, velen blijken ook van plan de lonen te verhogen om maar aantrekkelijk te zijn, en 62% denkt dat de schaarste aan talent op zijn minst iets van de lange termijn is, of zelfs een gegeven waarmee we voortaan maar te leven hebben.

Corona-effect

Dat besef van een meer permanent personeelstekort betekent iets voor hoe tegen HR wordt aangekeken, merken de respondenten. Er is bijvoorbeeld meer aandacht dan ooit voor retentie en organisatiecultuur. Medewerkers verwachten ook meer van hun werkgevers, op alle denkbare niveaus, aldus het onderzoek. Daar blijkt ook nog een corona-effect in te zitten, zeggen de onderzoekers. ‘Organisaties die sterker door de pandemie heen kwamen, hebben gemiddeld vaker een cultuur die vertrouwen, communicatie, en leiderschapstraining prioriteit geeft.’

Van de managers zou 30% op zoek zijn naar een andere baan.

Het onderzoek laat verder zien dat 25% van de medewerkers actief een nieuwe baan zoekt. Onder managers is dit zelfs 30%. Slecht nieuws, want tegelijk zeggen veel organisaties slecht voorbereid te zijn op verloop, met name op managersniveau. Nog geen 30% denkt het vertrek van een manager binnen 1 maand te kunnen opvangen met promotie van een interne kandidaat. Niet gek dus dat het vertrek van één manager gepaard kan gaan met kosten die kunnen oplopen tot wel 2 of 3 jaarsalarissen, aldus weer ander onderzoek (van Mezrah Consulting).

Meer trends?

Geïnteresseerd in meer van zulke ontwikkelingen? Op 30 november vindt het Seminar arbeidsmarkttrends 2023 – 2027 plaats, al meer dan 10 jaar hét arbeidsmarktevent van het jaar, waarin de beste specialisten een update en een doorkijkje geven naar de arbeidsmarkt van de komende jaren. Met dit jaar onder meer keynotes van Mathijs Bouman en Gusta Timmermans. Dus: schrijf je snel in!

Trends event

trends event nog krapper

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners