Op flexmarkt is ‘krapte voorbij’, terwijl aantal vacatures juist weer (wat) toeneemt

Mixed signals op de arbeidsmarkt van vandaag de dag. Waar de ene meldt dat de krapte (op de flexmarkt) over z’n hoogtepunt heen is, meldt een ander juist weer een groei in vacatures, na maanden van daling. Waar gaat het heen?

Peter Boerman Op 05 oktober 2023
Gem. leestijd 4 min 477x gelezen
Deel dit artikel:
Op flexmarkt is ‘krapte voorbij’, terwijl aantal vacatures juist weer (wat) toeneemt

Arbeidsmarktvorsers hebben het maar moeilijk op dit moment, zoveel verschillende geluiden komen op hen af. De grote krapte van vorig jaar is voorbij, zoveel is wel duidelijk. Maar tegelijkertijd wordt het nog niet makkelijker om vacatures te vervullen. En laat de flexmarkt weer een ander beeld zien dan de wereld van vacatures voor vast. Oftewel: waar gaat het heen? Laten we daarom – om een beetje licht in de zaak te werpen – een paar van de meest recente cijfers op een rij zetten.

Zo blijkt op de flexmarkt het aantal reacties van professionals op opdrachten alweer ruim een jaar te stijgen en het aantal opdrachten zonder bieding te dalen. Ook uurtarieven stijgen, al blijven die met een gemiddelde toename van 3,7% wel achter bij de inflatie. Maar opvallend, zo blijkt uit de nieuwste Talent Monitor van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group, juist in dat aantal aanbiedingen per opdracht zit recent weer een knik naar beneden, wat toch weer op toenemende schaarste duidt.

Ook bij vacatures

Zo’n knik is ook te zien bij het aantal vacatures dat Indeed continu telt. Waar ook bij hen het aantal vacatures dit jaar aanvankelijk leek te dalen, zit het sinds kort toch weer in de lift, en worden de niveaus van vorig jaar nog niet gehaald, maar wel het aantal van 2 jaar geleden (ruim) overtroffen. Momenteel bevindt het vacatureniveau zich op 35,4 procentpunt boven het niveau ten tijde van de uitbraak van de coronapandemie, aldus Stan Snijders (Managing Director van Indeed Benelux).

krapte voorbij of niet

 

En dat is niet alleen een Nederlands fenomeen. In Duitsland ligt het vacatureniveau, ondanks een economie die zich in zwaarder weer bevindt, op hetzelfde niveau als Nederland, meldt Indeed. En ook bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten kwamen min of meer verrassende berichten over een stijging in het aantal vacatures binnen: de Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics meldde voor augustus 2023 zo’n 9,6 miljoen vacatures, waar er slechts 8,8 miljoen verwacht werden.

Korreltje zout

Maar ook hier: de cijfers laten zich misschien moeilijk duiden, en zouden ook met een korreltje zout mogen worden genomen. Analysebedrijf GlobalData maakt bijvoorbeeld de kanttekening dat de cijfers vertekenen. Uit hun dataset van actieve vacatures blijkt juist de sterkste daling sinds 2019. ‘Meer realtime data wijzen op een meer gematigde arbeidsmarkt’, concludeert Adarsh Jain van GlobalData dan ook.

Mixed signals op de arbeidsmarkt van vandaag de dag. Waar de ene meldt dat de krapte (op de flexmarkt) voorbij is, meldt een ander juist weer een groei in vacatures, na maanden van daling. Waar gaat het heen?

Bij Indeed blijkt de groei in vacatures overigens ook niet overal te zien: in België en het Verenigd Koninkrijk staan bijvoorbeeld veel minder vacatures open vergeleken met de situatie voor februari 2020. En in Nederland blijkt met name in de ICT-vacatures de groei er wel uit. Waar dit aantal rond de jaarwisseling nog 30 procentpunt boven het pre-pandemische meetpunt lag, is dat nu bijna gelijk aan dat niveau, aldus Indeed.

Seniors gewild

Over de ICT-markt gesproken; uit de Talent Monitor van Intelligence Group en HeadFirst blijkt nog wel een pikant detail. De cijfers melden namelijk dat vooral de tarieven van junior professionals percentueel sterk stijgen. En dat is opvallend, aldus HeadFirst-CEO Marion van Happen. ‘Want de tendens is juist dat er relatief meer vraag is naar professionals met ervaring. Onder meer door A.I.-innovaties en de afvlakking van de economie – om nog maar te zwijgen van de uitdagingenmet werknemers uit generatie Z – geven veel opdrachtgevers nu immers de voorkeur aan mediors en seniors.’

Meer weten?

Meer weten over de situatie en de trends op de arbeidsmarkt? Kunnen we volgend jaar verdere afkoeling, of juist meer krapte verwachten? En hoe speel je daarop in? Het wordt allemaal besproken op 29 november, tijdens het altijd goedbezochte seminar Arbeidsmarkttrends. Met onder meer Mathijs Bouman en Eveliese Luiting als sprekers. Dus schrijf je snel in:

Trends

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners