Verloop tegengaan? Het loopbaangesprek blijkt het beste middel

Ontslag nemen is populairder dan ooit, en voor werkgevers is dat slecht nieuws. De oplossing voor die trend, volgens nieuw Adecco-onderzoek? Zorg dat alle werknemers toegang hebben tot loopbaanspecialisten.

Joost de Ruiter Op 10 oktober 2022
Gem. leestijd 3 min 1599x gelezen
Deel dit artikel:
Verloop tegengaan? Het loopbaangesprek blijkt het beste middel

Eerst was er The Great Resignation, toen kwam QuitTok, en nu heeft iedereen het over Quiet Quitting. Drie Engelstalige termen, die allemaal op dezelfde trend wijzen: je ontslag nemen, of jezelf drukken op het werk, is helemaal de mode. Slecht nieuws voor organisaties, zeker omdat die op de huidige krappe arbeidsmarkt niet eenvoudig vervangend personeel kunnen vinden. En om op de drie trends te reageren, hebben ze slechts twee opties: óf (nog) beter hun best doen om nieuwe mensen aan te nemen, óf zorgen dat hun mensen minder snel bij hen weggaan.

Om op de ontslag-trend te reageren, hebben ze slechts twee opties

Om die laatste optie te realiseren, reikt nieuw onderzoek van Adecco nu een helpende hand. Het internationale recruitmentbedrijf publiceerde onlangs namelijk de derde editie van hun jaarlijkse Global Workforce of The Future Report, een verslag dat – u raadt het al – vooruit kijkt naar de arbeidsmarkt van morgen. En daarin worden enkele stappen gesuggereerd die bedrijven kunnen zetten om hun retentiestrategie te verbeteren.

Salaris moet hoger

De eerste stap is daarbij een oude bekende: meer betalen. Een logische retentiestrategie natuurlijk – je had hem zonder chique hoofdkwartier in de Zwitserse Alpen ook kunnen verzinnen. Maar de suggestie staat er niet voor niets. Want, zo schrijven de onderzoekers, een goed salaris is voor velen momenteel nóg belangrijker dan vroeger. Dat heeft alles te maken met de inflatie: 61% van de respondenten in het onderzoek vreest met de huidige loonstrook binnenkort de rekeningen niet meer te kunnen betalen. Met andere woorden: laat je mensen wat meer verdienen, dan neemt dat een hoop stress bij hen weg, en is de kans groter dat ze je trouw blijven.

Werkgevers hebben meer nodig dan geld om mensen écht te overtuigen om binnenboord te blijven

Een beter salaris is kortom een goed begin. Maar voor werkgevers is er meer nodig om mensen écht te overtuigen om binnenboord te blijven, onderstreept ook Valerie Beaulieu-James. In nieuwsberichten over het onderzoek laat de Adecco-bestuurder optekenen dat een goede werk/privébalans bijvoorbeeld net zo cruciaal is, net als voldoende aandacht voor mental wellbeing. Ook weet ze dat moderne werknemers graag aan carrièreplanning doen. Een manier om daar rekening mee te houden, is volgens haar om managers tot loopbaanspecialisten te trainen, zodat ze goede gesprekken hierover met hun medewerkers kunnen voeren.

Werk loopbaanprofessional urgent

Waarmee ze eigenlijk onderstreept hoe belangrijk loopbaanspecialisten zijn voor elke retentiestrategie. Adecco concludeert in het onderzoek tot slot dat leidinggevenden beter vandaag dan morgen het loopbaanvak moeten leren. Want besluit één werknemer bij je te vertrekken, bijvoorbeeld omdat hij geen carrière bij je uitgestippeld ziet? Dan is de kans groot dat zijn of haar collega’s hetzelfde doen. Als er één schaap over de dam is, volgen er immers vaak meer.

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer

Dat alles maken de onderzoekers ook op uit het gegeven dat maar liefst 70% van hun respondenten zegt zelf ook ontslag te overwegen als een collega zijn biezen pakt. Adecco heeft het in zijn onderzoek daarbij zelf over zogeheten Quitfluencers – collega’s die met hun eigen ontslag anderen beïnvloeden om ook te vertrekken. Opnieuw een mooie Engelse term dus, om een niet zo mooie trend te beschrijven.

Wie zijn de beste?

Wie zijn de beste loopbaanadviseurs van Nederland? LoopbaanPro.nl reikt op 15 december 2022 de tweede editie uit van de LoopbaanPro Awards, voor zowel de loopbaanprofessional van het jaar, als het team van het jaar en de case van het jaar. Dit gebeurt tijdens LoopbaanPro Live 2022, een event dat draait om de krapte op de arbeidsmarkt. Het is nog tot en met woensdag 19 oktober 2022 mogelijk om een loopbaanprofessional, team of case te nomineren voor een van deze awards!

Aftermovie uitreiking LoopbaanPro Awards 2021:

Lees ook

Deel dit artikel:

Joost de Ruiter

redacteurbij Loopbaanpro
Joost de Ruiter is redacteur bij Loopbaanpro.nl en Sollicitatiedokter.nl
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners