Dit zijn de meest gevraagde soft skills in vacatures van nu (maar wat zeggen ze eigenlijk?)

Peter Boerman Op 06 april 2017
Gem. leestijd 2 min 3857x gelezen
Deel dit artikel:
Dit zijn de meest gevraagde soft skills in vacatures van nu (maar wat zeggen ze eigenlijk?)

Gedreven, flexibel, proactief: vacatureteksten bevatten vaak zéér generieke soft skills. En waarom moet een programmeur eigenlijk zo nodig altijd een teamplayer zijn?

Ze zijn een vast onderdeel van vrijwel elke vacaturetekst: soft skills waarover een succesvolle kandidaat geacht wordt te beschikken. Van Aanpassingsvermogen tot Zelfstandigheid, de lijst is lang en gevarieerd. Maar hoe onderscheidend zijn ze nou eigenlijk? Niet heel erg, blijkt uit recent onderzoek van banenzoekmachine Joblift naar gevraagde soft skills in vacatureteksten.

De volledige top-10:

soft skills joblift top 10

Onderzoek gebaseerd op bijna 5 miljoen vacatureteksten uit de afgelopen 3 jaar. 

Waarom is elke programmeur een teamplayer?

Eerlijk zeggen: wie van de lezers durft bij één van deze 10 soft skills geen vinkje te zetten? Communicatieve of sociale vaardigheden? Passie of gedrevenheid? Flexibel en stressbestendig? Natúúrlijk hebben we dat allemaal. En bij sommige vacatures kun je je ook afvragen hoe relevant deze skill is voor succesvolle uitoefening van de functie. Zo wordt juist in vacatures voor programmeurs de meeste nadruk op teamwork gelegd. Toch niet het eerste beroep dat je associeert met hecht teamwerk…

Accountmanager: graag een beetje gedreven

Andere resultaten roepen minder verwondering op. Zo moeten verzorgers zowel flexibel als sociaal vaardig zijn. En commercieel werk en telemarketing blijken bijzonder stressvol: voor deze beroepsgroep is er (met 11.466 vacatures) immers de grootste vraag naar stressbestendige kandidaten. En van accountmanagers in de zakelijke dienstverlening vragen we juist weer relatief vaak een proactieve houding en gedrevenheid (in respectievelijk 19.114 en 27.694 vacatures).

Flexibiliteit vooral iets voor laagopgeleiden

Opvallend zijn de verschillen tussen gevraagde soft skills voor hoog- en laagopgeleiden. Van de vacatures waarin om flexibiliteit gevraagd werd, richtte bijvoorbeeld 64 procent zich op laagopgeleide sollicitanten. Het tegenovergestelde is te zien bij analytisch vermogen: van de vacatures waarin hierom gevraagd wordt is 80 procent juist gericht op hoogopgeleiden. Andere soft skills die vooral van hoogopgeleiden gevraagd werden: gedrevenheid (61%) en proactiviteit (63%).

MKB wil gedrevenheid, groot bedrijf flexibiliteit

In het hele onderzoek waren meer vacatures voor laagopgeleiden (53%) dan voor hoogopgeleiden. Toch komen enkel flexibiliteit en stressbestendigheid (57%) vaker voor in vacatures voor laagopgeleiden. Oftewel: soft skills komen in het algemeen vaker voor in vacatures voor hoogopgeleiden.

Soft skills komen vaker voor in vacatures voor hoogopgeleiden

Minder groot zijn de verschillen tussen kleine en grote bedrijven: grote bedrijven vragen alleen relatief vaker om flexibiliteit (56% in vacatures van bedrijven met meer dan 200 werknemers), MKB’ers juist vaker om ‘gedrevenheid’ (56%).

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners