Millennials werven? Neem liever eerst andere managers aan

Peter Boerman Op 12 september 2016
Gem. leestijd 2 min 1540x gelezen
Deel dit artikel:
Millennials werven? Neem liever eerst andere managers aan

Wie in de smaak wil vallen bij millennials, doet er goed aan de wervingsinspanning eerst op een andere groep te richten: de managers.

Dat stelt Profile Dynamics in een recente whitepaper. Er is volgens de ontwikkelaar van een drijfverenanalyse een behoorlijke mismatch tussen de huidige leiders in veel organisaties en de nieuwe generatie millennials.

Afkeer van het bazige type

“De karaktereigenschappen en capaciteiten van de leiders” vormen een grote uitdaging van HR-managers, aldus Wilma Kuipers, Director Business Development bij Profile Dynamics. “Generatie-Y heeft een afkeer van het bazige type. Een leidinggevende moet volgens hen vooral motiverend en inspirerend zijn.”

Vernieuwing in het vaandel

Wie jongeren wil boeien (en binden), moet dus eerst in eigen huis goed kijken naar welke stijl van leiderschaps er heerst, stelt Kuipers. “Als leiders vrijheid, creativiteit en vernieuwing hoog in het vaandel hebben staan, voelen jongeren zich eerder thuis. Dat krijgt steeds meer gewicht in de keuze van jongeren om ergens te gaan werken. Arbeidsvoorwaarden vinden ze bijvoorbeeld relatief minder belangrijk. Zorg daarom dat er managers in huis zijn die jongeren zoveel mogelijk kunnen stimuleren. Selecteer hen op die eigenschappen.”

Keuzestress

Goede managers kunnen millennials ook helpen in een probleem waar velen van hen mee kampen: keuzestress. Kuipers: “Een goede, coachende leider kan de werknemer ondersteunen in het maken van de juiste keuze op het juiste moment. Daarmee kan de manager voorkomen dat mensen in hun enthousiasme dreigen op te branden. Investeren in goede leidinggevenden is dan ook van groot belang voor een organisatie.”

Talenten optimaal benut

Wie nieuwe managers selecteert, moet volgens Kuipers dan ook niet alleen letten op inspirerende en motiverende eigenschappen. Het is ook belangrijk dat iemand kan helpen om de juiste keuze op het juiste moment te maken. “Zo zorg je dat er een cultuur  ontstaat die aansluit bij zowel de leidinggevenden als generatie Y. Talenten worden dan optimaal benut. En als millennials vrijheid krijgen en worden gestimuleerd en geïnspireerd, blijven ze niet alleen stressvrij, maar voelen ze zich ook meer gebonden.”

Foto via Flickr.com

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners