Millennials willen in hun traineeship vooral veel vrijheid krijgen

Peter Boerman Op 19 maart 2018
Gem. leestijd 5 min 2380x gelezen
Deel dit artikel:
Millennials willen in hun traineeship vooral veel vrijheid krijgen

Wil je millennials blij en gelukkig zien in hun traineeship, geef ze dan de vrijheid om het zelf vorm te geven. Dat blijkt uit onderzoek voor het Beste Traineeship van de Benelux, waarvan DisGover dit jaar de winnaar is.

Voor de millennial draait alles om vrijheid, zo blijkt uit het benchmarkonderzoek dat is verricht ten behoeve van de verkiezing van het Beste Traineeship Benelux 2017. Als millennials meer vrijheid krijgen om het traineeship zelf in te vullen, versnelt dat het veranderingsproces van de organisatie én zorgt dat voor maatwerk in het traineeship. ‘Werkgevers weten dit al wel, maar ze weten nog niet zo goed hoe ze dit nu op de juiste manier kunnen implementeren’, aldus Ilse de Heer, initiatiefnemer van de verkiezing.

Personal branding als tweede natuur

ilse de heerPersonal branding is iets waar de meeste millennials van nature al mee bezig zijn, stelt De Heer. ‘Zij zijn verbonden met media en gaan meer online dan enige andere generatie. Ze zijn meesters in sociale media, wat betekent dat ze begrijpen dat marketing via je eigen netwerk belangrijk is. Bovendien kunnen millennials zichzelf positioneren in hun bedrijf als de persoon voor alle technologische behoeften, waardoor ze van onschatbare waarde voor hun collega’s zijn.’

Bij Enexis mag je vloggen

Bij Enexis wordt de mogelijkheid tot personal branding bijvoorbeeld zeer aangemoedigd, constateert De Heer in haar onderzoek. Hierin wordt dan ook extra geïnvesteerd met trainingen die bijdragen aan het zelfverzekerder maken van de trainees. Daarnaast krijgen de trainees hier ook mogelijkheden een eigen personal brand-video te maken of te vloggen en zijn er initiatieven waarbij de trainee zich nog meer kan profileren.

Hoe haal je het meeste return on investment?

Een traineeship kost wel wat. Je moet tijd en geld investeren in de training, coaching en begeleiding van de trainee. Maar hoe krijg je een goede return on investment als je met millennials werkt, hoe verdient de trainee zichzelf terug?

‘Millennials hebben veel te bieden: ambitie, creativiteit, energie, een frisse blik en heel veel ideeën’

Dit kan alleen als de millennial gelukkig is in de functie doordat hij of zij daar het verschil kan maken, aldus De Heer. ‘Millennials hebben veel te bieden: ambitie, creativiteit, energie, een frisse blik en heel veel ideeën. Maak daar gebruik van als organisatie. Net zoals de andere generaties blijven millennials alleen als ze gelukkig zijn. Geef hen de ruimte en vrijheid om zichzelf te kunnen zijn en te doen waar hun hart ligt.’

DisGover heeft allerbeste traineeship

Een organisatie die dat goed begrepen heeft, aldus De Heer, is: DisGover, dat traineeships bij de overheid faciliteert, en dit jaar door de vakjury niet alleen verkozen werd als winnaar in de categorie ‘Return on Investment‘, maar ook als overall winnaar van het “Beste Traineeship Benelux 2017”. De vakjury roemde het feit dat het traineeship van DisGover (foto boven) echt zorgt voor een cultuuromslag in een ambtelijke omgeving.

Het traineeship van disgover zorgt echt voor een cultuuromslag in een ambtelijke omgeving, zegt de vakjury

Daarnaast is de return on investment zeer hoog, zowel op het maatschappelijke vlak (het doneren van kennis) als het financiële vlak. De kosten van het traineeship zijn bovendien relatief laag zijn en de retentie hoog: 100% van de trainees stroomt uiteindelijk door naar een functie bij de overheid. Ondertussen zijn er 106 trainees succesvol uitgestroomd, van wie 4 oud-trainees in het kernteam (het management) van DisGover zitten. Het traineeship is bovendien erg gericht op de persoon; DisGover faciliteert het traineeship weliswaar, maar de trainee krijgt alle mogelijkheden het traineeship zelf in te vullen.

Liever een compliment dan een beoordeling

Millennials willen afgerekend worden op hun resultaten, stelt De Heer. Ze willen het gevoel hebben dat ze met hun talent bijdragen aan de organisatie en nieuwe dingen uitproberen. Ze krijgen volgens haar liever een spontaan compliment op de werkvloer dan een positief commentaar tijdens een formele beoordeling.

‘Millennials willen het gevoel hebben dat ze met hun talent bijdragen aan de organisatie’

‘De traditionele performance appraisal is voor de millennials dan ook achterhaald. Facilicom is al een nieuwe weg ingeslagen door niet alleen aan het eind van elk jaar de coach, de begeleider en de traineemanager een overall beoordeling te laten geven, maar ook door de trainee zelf een 360-graden-feedback te laten doen en zijn eigen Persoonlijk Ontwikkel Plan te laten schrijven.

Leerbehoefte centraal

De millennial heeft vrijheid nodig in zijn werkzaamheden, het gaat niet alleen om het type project, maar ook om de leerbehoefte. Er moet focus zijn op persoonlijke ontwikkeling en de juiste begeleiding. Millennials willen in hun projecten vertrouwen krijgen en de vrijheid krijgen om zelf hun verantwoordelijkheid pakken. Daarvoor hebben zij ruimte nodig, stelt De Heer. ‘Zij willen zelf initiatief kunnen nemen in welke projecten het best bij hen passen.’

‘Bij Amsterdam is keus uit 80 opdrachten’

Dit is allemaal mogelijk bij de Gemeente Amsterdam, die daarmee de eer heeft de “Best Practice”-winnaar te zijn in de categorie ‘balanced projects’. Dit vanwege de grote verscheidenheid aan projecten in de 2 jaar dat het traineeship daar duurt. ‘Er is keus uit maar liefst 80 opdrachten. Daarnaast is er ook alle ruimte om zelf intern een opdracht te creëren.’

Continu nieuwe vaardigheden ontwikkelen

Het is voor de millennial daarnaast belangrijk dat er tijdens het traineeship veel aandacht wordt besteed aan training & development. ‘Millennials willen zelf bepalen waarin zij zich willen ontwikkelen. Het is voor hen belangrijk dat zij ook continu nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Een overgrote meerderheid van de millennials ziet dit als belangrijk onderdeel van zijn toekomstige carrière.’

‘Millennials willen zelf bepalen waarin zij zich willen ontwikkelen’

KPN heeft laten zien dit al goed te hebben geïntegreerd in het traineeship, aldus de jury, die KPN dan ook tot winnaar uitverkoos in deze categorie. ‘Er is een goede balans tussen persoonlijke ontwikkeling (met intervisie en assignments) en vakinhoudelijke ontwikkeling (strategie, compliancy, KPN Agile en Lean).’

Grietje van Dijk werd beste programmamanager

Een andere eervolle vermelding was er voor Grietje van Dijk. Zij werd verkozen tot Best Traineeship Program Manager van het jaar.

grietje van dijkVan Dijk geeft volgens de jury ‘vol enthousiasme vorm aan de verdere professionalisering van het traineeshipprogramma van de Gemeente Amsterdam en biedt de trainees een podium en handvatten om zichzelf te kunnen ontwikkelen en profileren. Zij zet de trainees in om hun frisse blik te combineren met de rijke ervaring van de oudere collega’s in een vergrijzende en ambtelijke organisatie.’

Over het onderzoek

De verkiezing van het Beste Traineeship Benelux is voor traineeships uit alle branches. In de eerste ronde wordt een online benchmark onderzoek gehouden onder minimaal 10 (ex-)trainees. Zij moeten 49 statements beoordelen. Voor elk statement zijn 2 scores. De eerste is voor het belang dat trainees aan een bepaald onderwerp hechten. De tweede is voor hoe zij vinden dat het nu in hun organisatie geregeld is.

Eerst het keurmerk…

Na een analyse van het benchmarkonderzoek worden uit deze resultaten vervolgens de 10 beste traineeships geselecteerd. Zij ontvangen een keurmerk en natuurlijk ook het persoonlijk benchmarkrapport waarin hun traineeship wordt vergeleken met de totale onderzochte populatie.

… En dan komt de jury…

In de tweede ronde ondervraagt een drie vrouw sterke vakjury de 10 best scorende traineeships over de punten waarin hun traineeship uitblinkt. Hieruit komt een oordeel naar voren over 5 aspecten: Personal Branding, Balanced Projects, Performance Appraisal, Training & Development en Return on Investment.

best traineeships 2017

… Daarna de finaleronde…

Voor ieder criterium wordt een ‘Best Practice’-winnaar gekozen. In de finaleronde op 16 maart namen de 5 ‘Best Practice’-winnaars het tegen elkaar op: KPN, Facilicom, Enexis, de gemeente Amsterdam en DisGover.

En dan: de overall winnaar

DisGover, dat eerder dus de categorie ‘return on investment’ won, werd daarbij de overall winnaar. De organisatie mag zich nu derhalve het komende jaar het ‘Beste Traineeship uit de Benelux‘ noemen.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners