Wanneer gaan we beseffen hoe heftig de vergrijzing op de arbeidsmarkt is?

Op een of andere manier lijkt nog niet iedereen het in de gaten te hebben, maar de vergrijzing op de arbeidsmarkt gaat momenteel erg hard, in de hele westerse wereld. Over 8 jaar is 1 op de 4 werkenden 55-plus. Wat betekent dat precies?

Peter Boerman Op 24 juli 2023
Gem. leestijd 5 min 1925x gelezen
Deel dit artikel:
Wanneer gaan we beseffen hoe heftig de vergrijzing op de arbeidsmarkt is?

Je zou het min of meer kunnen vergelijken met klimaatverandering. We weten allemaal dat het aan de hand is, en heftig ook, maar op een of andere manier lukt het ons moeilijk om aan die nieuwe realiteit te wennen. We ontkennen het liever, en passen ons nauwelijks aan. Maar net als het klimaat is ook de leeftijdsopbouw op de arbeidsmarkt hard aan het veranderen. En harder dan we misschien beseffen.

Het geklaag over gebrek aan talent? Het is te begrijpen als je naar de cijfers kijkt uit een recente studie van Bain & Company. Want bij klachten over gebrek aan talent wordt vaak bedoeld: gebrek aan jonge instroom. En dat jonge talent is er inderdaad ook echt steeds minder. Waartegenover een steeds grotere groep oudere werkenden staat. In het jaar 2031 zal een kwart van de arbeidsmarkt in westerse landen zelfs ouder zijn dan 55 jaar, aldus de onderzoekers. Iets meer dan 10...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners