Mirjam Houthoff (Vermaat): ‘Eerst wezen we 80% van de kandidaten af op hun cv, nu blijkt 80% geschikt’

Peter Boerman Op 12 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 2476x gelezen
Deel dit artikel:
Mirjam Houthoff (Vermaat): ‘Eerst wezen we 80% van de kandidaten af op hun cv, nu blijkt 80% geschikt’

Op basis van cv en motivatiebrief wees Vermaat voorheen grofweg 4 op de 5 sollicitanten af. Maar nu het recruitmentproces is omgegooid, blijkt zo’n 80 procent van de kandidaten ineens tóch best geschikt.

Door dit nieuwe beleid zijn uiteindelijk veel minder sollicitanten nodig om de vele vacatures in te vullen die de horecawerkgever op elk moment heeft open staan, zegt recruitmentmanager Mirjam Houthoff. ‘En we maken het proces ook nog eens veel persoonlijker, en daarmee kandidaatgerichter’.

Tijdens het Werf& Selectie Jaarcongres op dinsdag 16 oktober in Utrecht zal ze er in haar sessie uitgebreid over vertellen. Hier alvast een kort voorproefje.

> Wat hebben jullie gedaan?

‘Vermaat heeft meer dan 300 locaties, door het hele land. Als recruitmentteam verzorgen we de werving, maar uiteindelijk beslissen de locatiemanagers of ze iemand willen of niet. In het verleden werden zo wel eens vrij willekeurig mensen afgewezen. ‘Geen ervaring’, ‘woont te ver’, of juist ‘te veel ervaring’, je hoorde het allemaal.

‘We wijzen nu eigenlijk niemand meer op voorhand af, alle kandidaten zijn welkom op de selectiedag’

Op een gegeven moment zijn we als recruiters met de business unit managers samen gaan zitten en hebben we gekeken of het anders kon. Toen zijn we met het idee van een ‘proefdag’ gekomen. Nu wijzen we niemand meer op voorhand af, alle kandidaten zijn eigenlijk welkom die selectiedag. We selecteren daar veel meer op persoonlijkheid dan we vroeger deden. En dan blijkt dat heel veel mensen die we eerst zouden afwijzen eigenlijk toch heel geschikt zijn.’

> Hoe werkt zo’n proefdag?

‘We doen er nu twee in de week, één in het Amsterdam Museum, en één in het WTC op Schiphol. Daar doen we speeddates samen met horecamanagers, en vertellen we kandidaten over alle mogelijkheden bij Vermaat. Ook zijn er workshops waarin de kandidaten zich kunnen presenteren. We willen het vooral ook leuk houden voor de kandidaten, met leuke interactieve spellen, en geen zware 1-op-1-sollicitatiegesprekken. Dat werkt heel goed; kandidaten reageren er heel enthousiast op.’

> Alle kandidaten uitnodigen, is dat niet veel meer werk?

‘Het is uiteindelijk juist minder werk voor de operatie. We helpen ze bij de selectie van kandidaten en werken op deze manier goed samen. Nu zijn we samen op locatie, in plaats van: de recruiters op het servicekantoor en de horecamanagers op locatie. Voor recruitment is het een heel andere manier van werken. De voorselectie was voorheen op papier en gebeurt nu gezamenlijk met de hiring managers, face-to-face. Daarnaast is de organisatie van de proefdagen nu wel meer werk, maar zijn we hard bezig om het proces meer te standaardiseren en automatiseren. We onderzoeken op dit moment veel, doen veel op basis van trial and error, en zijn er ook nog niet helemaal uit wat ideaal is. Daarover wil ik ook graag in gesprek op het congres. Maar ik zie gelukkig wel goede vooruitgang, met name in het aantal aannames. En dat is waar het uiteindelijk om draait.’

> Waar zit de grootste uitdaging nu nog?

‘Wij hebben ruim 300 locaties, dus ook ruim 300 hiring managers en 3.500 medewerkers. We zitten in ziekenhuizen, bedrijven, en musea. Maar als je onze mensen vraagt: ‘waar werk je?’, dan zeggen ze niet snel: bij Vermaat. Dan zeggen ze eerder: ‘Bij Artis’, of: ‘In het Rijksmuseum’ of ‘In de KLM Business ’. En omdat Vermaat horeca- en retailconcepten op maat ontwikkelt, hebben we eigenlijk 300 bedrijfjes in 1 bedrijf, met allemaal verschillende nuances, ander werk, een andere omgeving, een ander concept. Dat maakt het complex en ingewikkeld.

‘we hebben onze gesprekken met hiring managers altijd in een ander restaurant. Fantastisch, toch?’

Maar het is aan de andere kant ook een voordeel: een kandidaat die op de ene locatie niet past, doet dat mogelijk wel op een andere locatie. En het is natuurlijk ook een ontzettend leuke branche om in te werken. Wij hebben onze gesprekken met hiring managers bijvoorbeeld altijd in een ander restaurant. Dat is fantastisch, toch?’

werf& selectie jaarcongres overzichtBenieuwd naar Mirjams hele verhaal?

Wil je weten hoe Vermaat erin slaagde veel meer mensen te werven door het werving- en selectieproces om te gooien en PROEFdagen te gaan organiseren? Op 16 oktober vertelt Mirjam Houthoff het hele verhaal tijdens het Werf& Selectie Jaarcongres. Aanmelden? Dat kan hier!

Of bekijk eerst nog even de video:

Het Werf& Selectie Jaarcongres wordt mede mogelijk gemaakt door Driessen, Steam, Eelloo, MrWork, BlueCarpet, Compagnon, Jobsrepublic en Jobdigger.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners