‘Kom op een feest bij mij thuis, diploma niet vereist’: hoe Elon Musk Twitter inzet om te recruiten

‘Kom bij mij thuis. Diploma niet vereist.’ Met die boodschap is Elon Musk via Twitter op zoek naar de beste mensen voor ‘zijn’ Tesla. Een opvallende wervingsstrategie, die in elk geval al heel veel aandacht opleverde. Wat kunnen we ervan leren?

Peter Boerman Op 05 februari 2020
Gem. leestijd 4 min 2223x gelezen
Deel dit artikel:
‘Kom op een feest bij mij thuis, diploma niet vereist’: hoe Elon Musk Twitter inzet om te recruiten

Van Tesla-baas Elon Musk is bekend dat hij graag dingen anders doet dan andere CEO’s. Zo ook als het gaat om recruitment. En dat leverde hem deze week in elk geval alweer veel aandacht op. Plus waarschijnlijk hele stapels aan nieuwe sollicitanten.

Van Tesla-baas Elon Musk is bekend dat hij graag dingen anders doet dan andere CEO’s. Zo ook als het gaat om recruitment.

Met meer dan een half miljoen sollicitaties per jaar (!) heeft het bedrijf sowieso al niet echt te klagen over gebrek aan belangstelling. Maar de recente tweets waarin Musk aangeeft nog wel wat meer talent te kunnen gebruiken, doen daar waarschijnlijk nog wel een schepje bovenop. Temeer daar hij aangeeft dat een hoge opleiding niet vereist is. ‘Het maakt me zelfs niet uit of je je middelbare school hebt afgemaakt.’

De Twitter-timeline

Het begon eigenlijk drie dagen geleden, toen Musk aangaf mensen te zoeken voor zijn A.I.-projecten:

Dat ging dezelfde dag nog verder met een minstens zoveel gelezen tweet over een A.I.-feest/hackathon bij Musk thuis. ‘Uitnodigingen volgen snel’ :

Starship Career Day: achtergrond irrelevant

Niet veel later volgden ook nog enkele tweets over een zogeheten ‘Starship Career Day’, deze donderdag te houden in het technologiecentrum van SpaceX, vooral om de productieploegen aldaar te bemensen:

Een specifieke achtergrond? Niet nodig, aldus Musk. ‘We zoeken een hard arbeidsethos, talent om dingen te bouwen, gezond verstand, en betrouwbaarheid. De rest kunnen we trainen.’ En die ‘irrelevante’ achtergrond benadrukte hij ook nog eens in een oproep aan C++/C-technici om te reageren op het plan neurale netwerken (NN) te ontwikkelen. Ook hier: opleiding niet van belang, al moet je hier wel een hardcore codeertest afleggen.

Wat valt ervan te leren?

De tweets van Musk haalden in recordtempo veel bereik. Wat hiervan valt te leren? In elk geval als je snel kandidaten wilt, is het geen gek idee om je CEO te laten twitteren. Oké, er zijn natuurlijk weinig celebrity-CEO’s als Elon Musk. Maar dan nog, welke ‘normale’ vacature krijgt in no-time honderdduizenden likes?

Bill Gates, Larry Ellison, Steve Jobs zijn ook niet afgestudeerd. Maar als je de kans krijgt hen aan te nemen, is dat best een goed idee.’

Wat verder opvalt, is Musks afkeer van diploma’s. Dat mag trouwens voor niemand een verrassing zijn, want al in 2014 zei hij bijvoorbeeld in een interview met het Duitse Auto Bild dat ‘er geen enkele noodzaak is om een graad te hebben, of zelfs je middelbareschooldiploma. Als iemand afgestudeerd is aan een goede universiteit, kan dat een aanwijzing zijn dat hij of zij grootse dingen kan doen, maar dat is niet per definitie zo. Kijk naar mensen als Bill Gates, Larry Ellison, Steve Jobs. Zij zijn ook niet afgestudeerd. Maar als je de kans krijgt hen aan te nemen, zou dat natuurlijk best een goed idee zijn.’

Liever zegt Musk te zoeken naar bewijs van ‘exceptional ability.’ ‘Want als er een track record is van exceptional achievement, dan is het waarschijnlijk dat dit zich zal voortzetten in de toekomst.’

A.I.-talent nodig voor zelfrijdende auto’s

Musk is momenteel vooral op zoek naar A.I.-talent om zijn ambities op het gebied van zelfrijdende auto’s te realiseren. De huidige Tesla’s hebben al de hardware om dat mogelijk te maken, maar de software moet nog volop worden ontwikkeld. De mensen die dat mogen gaan doen, doen dat idealiter vanuit de San Francisco Bay Area in Californië of in Austin, Texas, maar Musk wil zijn oproep zeker niet beperken tot Amerikanen alleen, tweet hij. ‘We recruiten geweldige technici van over de hele wereld.’

In november kondigde Musk nog een vierde Tesla Gigafactory aan, te openen vlakbij Berlijn. De recruitmentoproepen van de CEO komen overigens op een moment dat het ook financieel voor de wind lijkt te gaan met de bouwer van elektrische auto’s. In januari haalde het bedrijf nog zijn beste beursprestaties sinds mei 2013. Het bedrijf maakt bovendien eindelijk winst en is momenteel zelfs meer dan 140 miljard dollar waard.

Lees ook:

Foto credit

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners