Home Nieuws Netwerken loont: geen bron zo belangrijk voor baan als referral

Netwerken loont: geen bron zo belangrijk voor baan als referral

466 keer
1

Referral blijkt de belangrijkste bron voor een nieuwe baan. Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat 20% van de mensen een overstap dankt aan zijn of haar netwerk.

Daarmee scoren referrals hoger dan bijvoorbeeld vacaturesites of uitzendbureaus. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat Nederlanders niet altijd het gedrag vertonen dat hierbij past. Als ze gevraagd worden waar ze een baan zoeken, noemen ze namelijk eerst vacaturesites (54%). Op gepaste afstand volgen dan referral (34%) en open sollicitaties (32%).

Hoewel referral de meeste mensen aan een baan helpt, zoeken we nog vooral op vacaturesites

Het onderzoek laat echter zien dat die tweede het meest effectief is, omdat 1 op de 5 Nederlanders via het eigen netwerk een baan vindt. Vacaturesites helpen 14 procent aan een nieuwe baan en uitzendbureaus zo’n 8 procent.

Verschil tussen senior, medior en junior

Seniors vinden relatief vaker een baan via referral (23%, in vergelijking tot 19% junior en medior). Dat is ook logisch, want zij hebben een groter netwerk opgebouwd door de langere tijd die zij werkzaam zijn. En dat komt mooi uit voor recruiters. Referral is namelijk een relatief goedkope manier om te werven en levert bovendien goede kandidaten op.

Meer weten?

Op 25 april vindt de workshop Referral Recruitment van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie plaats. Daar maak je in 1 dag de start naar een strategisch referralprogramma voor jouw organisatie. Of doe mee aan de masterclass Referral Recruitment op 9 april. Daar leer je hoe je een goede basis legt om effectief te werven via referrals. De workshop is een verlengstuk van de Masterclass. Ze zijn beide los te volgen, maar gecombineerd is dat natuurlijk effectiever. Schrijf je voor beide in met de code ‘combi-ref2’ en ontvang 290 euro korting.

Lees ook:

1 REACTIE

  1. Respondenten van het AGO kunnen maar 1 van de 24 categorieën aankruisen als bron voor hun nieuwe baan. Dat is niet reëel! Aan de sollicitatietafel komen is altijd multifactorieel: waar zag of hoorde je van de vacature, wat hielp je aan de sollicitatietafel, je irl netwerk of je LinkedIn netwerk? Of nog andere of een combinatie van deze factoren? In 2015 sprak ik Peter Donker van Heel, hij is gepromoveerd op het onderwerp vacatures. En hij stelt dat 30 – 40 % van alle vacatures vervuld wordt zonder dat ze ook maar ergens extern gepubiceerd zijn. Laat staan hoe referral een rol speelt bij vacatures die wel gepubliceerd zijn. Ik schreef over onderzoeken over hoe vacatures worden vervuld dit artikel voor het vakblad LoopbaanVisie https://www.aaltjevincent.nl/cms/wp-content/uploads/2014/05/LV-2016-04-05.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here