Ode aan juffrouw Jannie van PZ (voor wie we als recruiters alleen maar respect kunnen hebben)

Martijn Smit Op 18 mei 2018
Gem. leestijd 3 min 1108x gelezen
Deel dit artikel:
Ode aan juffrouw Jannie van PZ (voor wie we als recruiters alleen maar respect kunnen hebben)

Als recruiters willen we graag voorop lopen in het vak. Maar laten we de basis vooral niet vergeten, stelt Martijn Smit. Daarom deze week: zijn ode aan… juffrouw Jannie van PZ.

Ik loop al heel wat jaren mee in het HR- en recruitmentvak. Er is een slag HR-volk voor wie ik in die tijd een ongelooflijk zwak heb opgebouwd. Dat is… juffrouw Jannie van PZ. Ik dacht daarom: laat ik deze week eens een ode aan haar schrijven.

Een LOI-cursus hier; een UWV-inspiratiedag daar

Wie is die juffrouw Jannie? Nou, ik zal, zoals wij dat noemen bij AdverOnline, eerst haar persona eens omschrijven. Juffrouw Jannie is de HR-vrouw die erin gerold is. Hobby’s: WordFeud, de Toppers en elke zondag bij de basketbal van haar zoon Gio. Ooit begonnen op haar 21ste op de administratie van de afdeling inkoop. Toen werd Anneke van PZ ziek en mocht Jannie aan de slag als assistent-PZ. Over de jaren heen is Juffrouw Jannie een self taught woman. Een LOI-cursus hier; een UWV-inspiratiedag daar. In deeltijd de opleiding HR gedaan. En zo allround HR geworden.

Tongen in café het Portiertje

Recruitment noemt Jannie nog steeds: werving. Ze gunt de handel aan het lokale uitzendbureau, dat gerund word door Bob en Angela die ze kent van de basketbal. Want die snappen haar beter dan die muts van dat grote uitzendbureau. Met Angela’s broer Anton heeft ze bovendien ooit op haar 17de nog staan tongen in café het Portiertje.

Jannie heeft eigenlijk geen tijd om artikelen op Linkedin te lezen

13 Polen en 6 Bulgaren

Jannie is inmiddels 48 en Hoofd PZ en facilitair bij Jansen en Zonen Rotortechniek BV, met 120 Nederlandse mannen op de loonlijst, van wie 18 man familie zijn van meneer Jansen senior. Verder zijn er 13 Polen en 6 Bulgaren. Jannie heeft eigenlijk geen tijd om artikelen op Linkedin te lezen. Ze heeft ook geen tijd om naar bijeenkomsten zoals Werf& Live te gaan. Jannie staat – kortom – met haar poten in de spreekwoordelijke klei.

En dan moet ze ook nog de salarissen overmaken…

Ziekteverzuim, urenkaarten, de Bulgaren en de Polen die toch niet zo lekker integreren en dan nog die bedrijfsongevallen. Beoordelen, ontslag en CAO-gesprekken. En vergeet de pensioenen niet. Vandaag werd Willem van de boekhouding ook nog ziek, dus Jannie moet nu ook de salarissen overmaken deze maand.

Juffrouw Jannie moet álles weten

En dan lopen wij van recruitment allemaal wel hip te doen met ons predictive bullshit en onze state-of-the-art recruitmenttechnologie. En staan wij elkaar allemaal stoer een high five te geven op Werf& Live. Maar wij recruitmentgoden hebben maar van één ding verstand. Juffrouw Jannie moet álles weten binnen het HR-domein. Ik zeg daarom: respect voor Juffrouw Jannie.

Juffrouw Jannies vinden ons, hardcore recruiters, vaak een beetje vreemd

‘Weet je wat wij doen? Wij práten met mensen’

Juffrouw Jannies vinden ons hardcore recruiters vaak een beetje vreemd. Komen wij weer aanzetten met onze proces workflow wonderwalls en onze chatbot-oplossingen en onze Employer Value Proposition. En dan zegt juffrouw Jannie: ‘Weet je wat wij doen? Wij práten met mensen.’

Gebruik Zalando als voorbeeld

Dus mijn devies: leer van Juffrouw Jannie, wees lief voor haar en neem haar geleidelijk mee in jouw wonderlijke wereld van werving via het web, data en predictive recruitment. Als ze het niet snapt, gebruik je Zalando als voorbeeld. “Ken je dat, dat je naar schoenen kijkt en ze blijven je daarna achtervolgen? Dat doen wij ook met jouw vacatures.” Dan snapt Jannie het heus wel. Als echte recruitmentprofessional kun je Jannie dan pas écht helpen.

Over de auteur

martijn smitMartijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.

Lees ook van Martijn:

Alle artikelen van Martijn

 

 

 

Tags:
pz,
Deel dit artikel:

Martijn Smit

HR & Recruitmentstrateegbij Adver-Online
Martijn Smit werkt bij Adver-Online als HR & Recruitmentstrateeg.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners