Ook het aantal MBO-vacatures stijgt nu ineens hard

Peter Boerman Op 09 december 2016
Gem. leestijd < 1 minuut 738x gelezen
Deel dit artikel:
Ook het aantal MBO-vacatures stijgt nu ineens hard

Tussen maart en augustus dit jaar ontstonden 207.600 vacatures op mbo-niveau, 9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Jarenlang waren het vooral de hoger opgeleiden die het meest in trek waren, en ook de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt. De middengroep leek het juist moeilijker te krijgen. Maar uit de nieuwe cijfers van SBB en UWV blijkt dat ook mbo’ers flink profiteren van de huidige opleving van de economie.

Vooral in de horeca en retail

De sectoren ‘gastvrijheid’ (de horeca) en – opvallend genoeg – de retail hebben de meeste baanopeningen voor mbo’ers. Maar ook vanuit de bouw-, onderwijs- en uitzendsector doen steeds minder jongeren een beroep op een uitkering, zo blijkt uit de cijfers, waaraan ook Jobfeed heeft bijgedragen.

Zwolle is in trek

De grootste toename van het aantal voor mbo’ers geschikte vacatures is te vinden in Noordoost-Brabant (+25%), Friesland (+24%) en rondom Zwolle (+23%). In Drenthe (-8%) en de Gooi- en Vechtstreek (-4%) nam het aantal vacatures juist het sterkst af.

Koks en verkopers blijven gewild

Het mag dan crisis zijn in de winkelstraat, aan winkelpersoneel blijft nog wel even behoefte, aldus het rapport. Naast de gunstige arbeidsmarktperspectieven voor verkopers hoeven volgens het UWV ook koks, logistiek medewerkers, autotechnici en mbo-verpleegkundigen zich weinig zorgen te maken over een baan na hun studie.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners