Ook recruiters vrezen nu massaal ‘ernstige gevolgen’ van de coronacrisis

De tijd dat we over corona konden denken: ‘Ach, het is maar een griepje’ lijkt bij iedereen nu wel verdwenen. Ook recruiters vrezen momenteel steeds vaker de ernstige gevolgen van de coronacrisis; op hun leven, en op hun eigen werk.

Peter Boerman Op 17 maart 2020
Gem. leestijd 2 min 3183x gelezen
Deel dit artikel:
Ook recruiters vrezen nu massaal ‘ernstige gevolgen’ van de coronacrisis

Of de coronacrisis gevolgen heeft voor de eigen recruitmentpraktijk? Toen dat begin maart gevraagd werd aan een groot aantal (vooral Amerikaanse) bedrijven was de algemene opinie nog: ‘Ach, het zal wel meevallen’. Ruim de helft verwachtte ‘not really’ grote gevolgen, nog geen 20 procent voorzag (enige tot ernstige) impact. Maar nog geen 10 dagen later is dat beeld behoorlijk gekanteld. Op precies dezelfde vraag antwoordt nu 7 procent ‘ernstige gevolgen’ te verwachten, en 19 procent voorziet slechts milde gevolgen voor de eigen recruitmentplannen.

Meer virtuele sollicitatiegesprekken

Uit het onderzoek, uitgevoerd door The Talent Board, blijkt dat vooral het live sollicitatiegesprek dezer dagen eraan moet geloven. Waar begin maart nog maar net iets meer dan 20 procent van de respondenten zei dat deze crisis de kandidaatgesprekken zou ontwrichten, gaf op 11 maart ruim 45 procent aan het aantal live kandidaatgesprekken momenteel te beperken. Het aantal werkgevers dat zei nu meer ‘virtuele sollicitatiegesprekken’ te voeren, steeg in dezelfde tijd van 39 naar 58 procent.

Ook het onboarden gaat steeds vaker ‘virtueel’, aldus de respondenten. Nu al gebeurt 25 procent van de onboarding ‘offsite’ en/of virtueel. En de verwachting is dat dat de komende maanden nog wel stijgt, aldus de onderzoekers.

Ook in Nederland

Ook onder Nederlandse recruiters is het nu corona wat de klok slaat. In facebookgroepen als Recruitment Buddies en Recruitment Vrijstaat worden volop tips uitgewisseld over bijvoorbeeld kandidaten spreken op afstand, via videobellen, of over andere vormen van thuiswerken. Ook vrijwillige hulp over en weer gaat grif rond.

Gratis vacatureplatform

Ondertussen ontstaan ook steeds meer initiatieven om de zorgen wat te verlichten. Zo maakte RecruitersForGood gisteren al bekend vrijwillig recruitmentkennis en -kunde te willen inzetten. Daar kwam in de loop van de dag ook Medisch Contact bij, met de lancering van een speciaal en gratis vacatureplatform voor de vraag naar extra zorgpersoneel in de strijd rondom de coronacrisis. Geneeskundestudenten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die hun steentje willen bijdragen, kunnen zich via 1 van de 10 banenplatforms van Gezondheidszorgbanen opgeven. Zij ontvangen vervolgens dagelijks per e-mail vacatures in de regio naar voorkeur. Afgelopen week zijn er op basis van gratis vacatures op de deelnemende banensites al 150 geneeskundestudenten gekoppeld aan GGD’s.

Lees ook

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners