Opvallend: 1 op 1.000 vacatures is nu voor… een Kerstman

De decembermaand is ook (letterlijk) een ‘piekperiode’ als het gaat om vacatures, constateren ze bij vacaturezoekmachine Jobrapido. Opvallend: van de circa 40.000 vacatures die de site deze maand biedt, zijn er zo’n 40 voor de functie van… Kerstman.

Peter Boerman Op 11 december 2019
Gem. leestijd 3 min 537x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: 1 op 1.000 vacatures is nu voor… een Kerstman

Wat doe jij in de kerstvakantie? Stel de vraag, en velen zullen dit jaar antwoorden: ‘Werken’. De praktijk leert dat er elk jaar in de kerstperiode meer vraag is naar personeel, constateert banenzoekmachine Jobrapido. Die banen zijn vooral te vinden in de sectoren recreatie, retail en logistiek. Die laatste sector telt deze maand zelfs het grootste aantal vacatures. De enorme berg pakketjes die op tijd voor Kerst geleverd moet worden maakt logistieke inzet van maar liefst 25.000 extra mensen noodzakelijk, van wie de meesten in distributiecentra en bezorging.

Ook de retailbranche heeft veel extra krachten nodig: er zijn meer dan 8.000 vacatures voor winkelmedewerkers, store managers en salesmedewerkers op de site te vinden. Andere interessante branches voor vacatures blijken toerisme en horeca. Mede als gevolg van de aanstaande wintervakanties bieden bedrijven in deze branches meer dan 4.000 banen aan voor barkeepers, bedienend personeel, restaurant-managers, receptionisten, afwassers en ski-instructeurs.

40 Kerstmannen gezocht

Onder de vele seizoensgebonden vacatures op de site vallen ook die voor vrijwilligers bij goede doelen. Ngo’s zoeken veel mensen ter ondersteuning voor de vele acties rond de feestdagen. En opvallend zijn dus ook de 40 vacatures voor een… Kerstman.

‘De vakantieperiode is hoogseizoen, vooral in de retail en recreatiebranches.’

‘De vakantieperiode associëren we meestal met uitrusten onder de boom. Maar het is tegelijk ook hoogseizoen voor zowel werkzoekenden als werkgevers, vooral in de retail en recreatiebranches’, aldus Filippo Meraldi, vice president marketing & communication van Jobrapido. Om vraag en aanbod zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen zet de vacaturezoeksite zijn eigen Smart Intuition Technology ™ en de kracht van Programmatic Recruitment in.

In Amerika veel werk voor de Kerstman

Niet alleen in Nederland blijkt trouwens veel werk voor de Kerstman beschikbaar, ook in Amerika. In de VS is het aantal ‘seasonal workers’ van oudsher al heel hoog, maar dit jaar lijkt het nog wel meer dan ooit. Zo zoekt Amazon dit jaar zo’n 200.000 (!) extra mensen rond de feestdagen, twee keer zoveel als vorig jaar. Concurrenten Target en Kohl willen de klus klaren met respectievelijk 130.000 en 90.000 extra ‘seasonal workers‘. En daar komen bijvoorbeeld nog eens 100.000 extra tijdelijke krachten voor pakketbezorger UPS bij.

Met 5 of 6 weken de Kerstman spelen verdien je in de VS wel 10.000 tot 60.000 dollar.

De baan van Kerstman is trouwens naar verluidt zeker een van de best betaalde banen in het feestseizoen. Mag je in een grote ‘Mall‘ de rol van Santa Claus vervullen om kinderen te vermaken, dan staat daar soms wel een inkomen van 10.000 tot 60.000 dollar tegenover. Te verdienen in 5 tot 6 weken, welteverstaan.

Lees ook:

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners