‘Menselijke vogelverschrikker’ worden? Een vacature hiervoor leverde honderden sollicitaties op

Een menselijke vogelverschrikker om de meeuwen weg te jagen? Het lijkt misschien geen droombaan, maar nadat de vacature van de Blackpool Zoo hiervoor online viral ging, leverde hij toch honderden sollicitaties op.

Peter Boerman Op 28 april 2023
Gem. leestijd 2 min 274x gelezen
Deel dit artikel:
‘Menselijke vogelverschrikker’ worden? Een vacature hiervoor leverde honderden sollicitaties op

Ja, bij de Blackpool Zoo houden ze van alle dieren. Maar die meeuwen? Dat zouden er toch wel wat minder mogen zijn, zeggen ze in een recente vacature. En dus hebben ze iets nieuws bedacht: een menselijke vogelverschrikker. Ze zoeken daarvoor mensen die niet alleen vriendelijk, flexibel en energiek zijn, en gericht op bezoekers, maar ook ‘outgoing‘. Want oja, je moet je namelijk comfortabel voelen in een vogelkostuum… Je wordt namelijk geacht als gigantische arend de meeuwen op afstand te houden.

De vacature kreeg via sociale media al snel vleugels.

Weinig verrassend: het duurde niet lang of de vacature werd door media over de hele wereld breed opgepikt, en kreeg nog meer ‘vleugels’ via sociale media. Van de respectabele BBC tot de New York Post: iedereen leek wel een graantje mee te willen pikken van dit gekke bericht, zeker met de door de Blackpool Zoo meegeleverde foto. Toch is het geen belachelijk idee, zo vertelde de Britse dierentuin tegen Insider. ‘Het kostuum is iets dat de meeuwen nog niet eerder gezien hebben. En het zijn intelligente vogels, dus zullen ze dit niet leuk vinden. Te meer omdat het kostuum ook geluid maken als de drager ervan beweegt.’

‘Kandidaten met arendsogen’

De dierentuin in Lancashire is slechts een paar kilometer van de Britse kust met de Ierse Zee gelegen. De vacature werd opgezet nadat bezoekers erover klaagden dat brutale meeuwen niet alleen hun eigen eten uit hun handen wist te stelen, maar ook de vis die eigenlijk bedoeld was voor de pinguïns, pelikanen en zeeleeuwen in de zoo. Eerdere pogingen om de meeuwen te verjagen, zoals vliegers, standbeelden van roofvogels en het trainen van de eigen, lokale roofvogels, leverden echter niet het gewenste resultaat.

De komende weken hopen ze in Blackpool een paar ‘geluksvogels’ toe te voegen aan het team.

De vacature voor de menselijke vogelverschrikker leverde na verschijnen op het internet natuurlijk meteen tal van woordgrappen op, zoals dat alleen kandidaten met een arendsoog kans zouden maken. Maar opvallend genoeg stroomde het ook al snel sollicitaties binnen. Inmiddels staat de teller naar verluidt al dik boven de 200 (en de vacature staat nog open). De komende weken gaan ze met al die kandidaten verder, en hopen ze uiteindelijk een paar eh… ‘geluksvogels’ toe te voegen aan het team.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners