Planet Interim Index eerste helft 2022

Analyse van de online flexmarkt voor interim managers, consultants en hoger opgeleide freelance specialisten. Op basis van duizenden nieuwe, bijgewerkte interim profielen en opdrachten gematcht met professionals.

Valérie van der Ven Op 08 augustus 2022
Gem. leestijd 2 min 189x gelezen
Deel dit artikel:
Planet Interim Index eerste helft 2022

De opdrachten zijn op Planet Interim geplaatst of door Planet Interim geïnventariseerd bij 350+ bemiddelaars, MSP’s en social media. De vergelijking
geldt voor de eerste helft van 2022 ten opzichte van de tweede helft van 2021, tenzij anders aangegeven. H1 en H2 staan voor respectievelijk een eerste en een tweede half jaar van een kalenderjaar.

planet interim

Verhouding IT en Non-IT

Het aantal opdrachten dat Planet Interim tijdens de eerste zes maanden van 2022 met haar leden matchte laat een sterke groei zien van 42% t.o.v. het half jaar ervoor. Ten opzichte van het recordhalfjaar 2021 H1 lag het aantal interim vacatures echter nog wel 24% lager.

Het aantal opdrachten liet in 2021 H1 dan ook een erg sterk herstel zien na het eerste Corona-jaar 2020. Zowel het tweede half jaar van 2020 als van 2021 was relatief zwak door de terugkerende Corona-onzekerheid en de Corona-maatregelen.

Het toegenomen vertrouwen dat de Coronacrisis grotendeels achter ons ligt, vertaalde zich afgelopen half jaar in de stevige opdrachtengroei van 42% ten opzichte van het laatste half jaar van 2021. Dat opdrachtgevers nog niet zoveel opdrachten uitzetten als in de eerste helft van 2021 komt door diverse crises die in relatie staan met de oorlog in Oekraïne.

Krimp in IT

Opvallend is dat het aantal IT-opdrachten in 2022 H1 ten opzichte van 2021 H2 voor het eerst sinds lange tijd kromp, en wel met 2% naar 15.991 opdrachten. De krimp had als gevolg dat het aandeel IT-opdrachten, na een periode van jarenlange groei, nu fors minder was dan 50% van de interim markt, namelijk 37,6%.

De grootste groeiers waren de vakgebieden Finance & Banking, Purchasing & Logistics, Office & Facility Management en HR.

Dit IT-aandeel was precies een jaar geleden nog ruim 57%. De grootste groeiers waren deze keer de vakgebieden Finance & Banking, Purchasing & Logistics, Office & Facility Management en HR, met meer dan 100%.

Gewenste en geboden uurtarieven

Het gemiddelde uurtarief dat opdrachtgevers bij een IT-opdracht afgaven, is met ongeveer 5% toegenomen. Terwijl de IT-professional in 2022 H1 zelf gemiddeld een 3% hoger tarief wenste. Dit betekent niet dat de gap, het verschil tussen het gewenste tarief en het indicatieve tarief, gedicht is.

Bij IT was de gap het afgelopen half jaar ongeveer -19%, dat wil zeggen dat opdrachtgevers gemiddeld een 19% lagere tariefindicatie afgeven dan dat IT-professionals gemiddeld als optimaal uurtarief wensen. De gemiddelde gap kan deels verklaard worden door de marges van bemiddelaars. Zij zetten opdrachten immers met netto tarieven in de markt, dus na aftrek van hun marge.

Over Planet Interim

Planet Interim ziet het als haar missie om de inhuur van interim managers, consultants en freelance specialisten transparanter en daarmee eenvoudiger en voordeliger te maken, waarbij het verschil tussen wenstarief en ontvangen tarief zo klein mogelijk wordt gemaakt. Lees hier hun gehele artikel over de index eerste helft 2022.

Lees ook

Deel dit artikel:

Valérie van der Ven

Partner Succes Managerbij Werf& | ToTalent
Valérie is een servicegerichte dame met een achtergrond in hospitality & hotelmanagement. Na jaren in mooie hotels te hebben gewerkt, is ze in 2018 overgestapt naar - zoals ze het zelf noemt - het kantoorleven. Gestart in verkoop binnendienst, vervolgens ervaring opgedaan binnen HR en zo doorgegroeid naar recruitment als coördinator. Vanaf 1 maart 2021 is ze werkzaam bij Werf& | ToTalent. Valérie is erg enthousiast om de recruitmentindustrie van top tot teen te leren kennen en haar doel is om partners zo goed mogelijk van dienst te zijn. Partners kunnen met al hun vragen terecht bij Valérie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners