Ondanks corona kende 2020 toch nog gewoon 35,8 procent méér interim opdrachten

Ondanks corona nam het aantal opdrachten voor interim professionals in 2020 toe met 35,8%. Dat is de sterkste groei in járen tijd, blijkt uit een analyse van Planet Interim, op basis van bijna 75.000 gematchte opdrachten.

Peter Boerman Op 17 februari 2021
Gem. leestijd 3 min 378x gelezen
Deel dit artikel:
Ondanks corona kende 2020 toch nog gewoon 35,8 procent méér interim opdrachten

Het was vooral het eerste kwartaal van 2020 dat voor de positieve cijfers voor interim professionals zorgt. Dat eerste kwartaal was zó goed, dat het eerste kwartaal – ondanks corona – toch nog een groei in opdrachten liet zien van ruim 33 procent. Die groei is te zien in zowel het aantal opdrachten als het aantal professionals dat zich inschreef of het profiel bijwerkte op Planet Interim, dat nu met een jaaroverzicht naar buiten komt.

74.597 opdrachten voor hoger opgeleide interim professionals werden geanalyseerd.

Het bedrijf analyseerde daarvoor 74.597 opdrachten voor hoger opgeleide interim professionals die via het platform werden gematcht. De opdrachten zijn op het platform geplaatst of door Planet Interim voor haar leden geïnventariseerd bij ruim 350 bemiddelaars, MSP’s en social media. De opdrachten worden zo veel als mogelijk ontdubbeld. De cijfers zijn daardoor representatief voor de hele online interim markt, zo claimt het bedrijf.

Tweede helft 2020 vlakte af

In 2019 ging het nog om bijna 55.000 geanalyseerde opdrachten. Dat waren er zelfs iets minder dan in het jaar ervoor. De grote groei in opdrachten over heel 2020 was trouwens vooral te danken aan het sterke eerste kwartaal: de groei vlakte in de tweede helft van 2020 wat af, ongeveer in lijn met KVK- en CBS-cijfers van het aantal startende en stoppende zelfstandigen.

Vakgebieden: grote groei in IT-opdrachten

Opvallend is dat IT-opdrachten een steeds groter deel van de koek krijgen. Ging het in 2019 nog om 45,1% van alle opdrachten, in 2020 maakten IT-opdrachten 49,7% van de interim markt voor hoger opgeleide professionals uit. De vraag naar interim IT-professionals groeide met bijna 50%, waar de vraag in alle andere sectoren gemiddeld met nog geen kwart toenam.

planet interim it non it

Naast IT wordt de top drie van vakgebieden waar de meeste vraag naar was, gecompleteerd door Finance en opdrachten in Bouw & Techniek. Ook naar interim professionals in algemeen en projectmanagement bleek opnieuw relatief veel vraag. En misschien weinig verrassend: in 2020 was relatief de grootste groei te zien in de vraag naar interim zorgprofessionals.

Sectoren: veel vraag in de profitsector

De totale online interim markt voor hoger opgeleiden bestond in 2020 voor 37,7% uit de sector ‘Not-for-profit’. Dat was in 2019 nog 40,7%. De overheid zelf nam 31,3% van alle opdrachten voor haar rekening en was daarmee ook in 2020 weer de grootste ‘inhuurder’ van Nederland. De tweede helft van 2020 is dat aandeel nog iets gegroeid ten opzichte van de 29,9% in de eerste helft van 2020.

Regio’s: vooral in Randstad

Het laagste aantal interim opdrachten was te vinden in Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe); slechts 7,7% van het totaal. Daarentegen waren opdrachtgevers in Noord- en Zuid-Holland goed voor maar liefst 46,8% van het totaal aantal opdrachten in 2020. Ook Utrecht en Flevoland nemen een behoorlijk aandeel in, met gezamenlijk 21,6% van alle uitgezette opdrachten.

 

Tarieven: meer richting het gemiddelde

En dan maakt het platform ten slotte ook nog een analyse van de tarieven. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat opdrachtgevers in Oost-Nederland bij interim opdrachten met 64 euro per uur gemiddeld het laagste indicatieve uurtarief bieden, terwijl dit in de Randstad op 71 euro per uur lag. Opvallend: in de vakgebieden finance, IT, fiscaal, algemeen en projectmanagement zijn de gemiddeld geboden tarieven vorig jaar (iets) gedaald, terwijl die in vakgebieden als onderwijs, toerisme, office management en marketing juist (behoorlijk) stegen.

planet interim tarieven

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners