Gem. leestijd 5 min  2018x gelezen

Platforms voor omscholing schieten als paddenstoelen uit de grond

In de huidige coronacrisis wordt veel, heel veel verwacht van omscholing. Talloze platformen steken dan ook de kop op, die deze overgang soepeler moeten maken. Maar wat zijn de belangrijkste om in de gaten te houden?

Werf& Nieuwsbrief

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Platforms voor omscholing schieten als paddenstoelen uit de grond

Dat omscholing een trend is, is duidelijk. Het haalde deze week zelfs de Troonrede. ‘Behoud van zoveel mogelijk banen blijft het doel’, zei koning Willem-Alexander toen. ‘Maar na de fase van noodsteun is het nu ook belangrijk dat mensen door scholing en training de overstap kunnen maken naar sectoren waar een tekort aan personeel is, en dat bedrijven zich aan kunnen passen aan de nieuwe realiteit.’

De mismatch op de arbeidsmarkt wordt met vele initiatieven te lijf gegaan.

Omscholing dat een plekje krijgt in de Troonrede, het is weer eens wat nieuws. Maar goed, het kabinet trekt er dan ook veel geld voor uit. En de verwachtingen zijn hoog. Niet alleen bij de overheid overigens, ook andere organisaties zien ineens het licht en ontvouwen plannen om de al langer bestaande mismatch op de arbeidsmarkt nu eens goed aan te pakken.

De vele werkzoekenden aan de ene kant, maar ook de vele openstaande vacatures aan de andere kant, ze lijken bijna iedereen opgevallen te zijn. Dat is in elk geval te merken aan de vele initiatieven met gratis trainingen en cursussen voor mensen met banen die in zwaar weer verkeren, of waar door de pandemie juist meer vraag naar is. Van logistiek tot ICT tot in de zorg. Het gaat te ver om het een ‘revolutie’ te noemen, maar dat er iets aan de hand is, zoveel is wel duidelijk. En dat allemaal in de zogeheten ‘Week van de Loopbaan’. Een klein en recent overzicht van de vele initiatieven:

#1. Microsoft en LinkedIn: Werkinhetvooruitzicht.nl

LinkedIn concludeert uit onderzoek dat er momenteel veel banen beschikbaar zijn waar niemand voor gevonden kan worden, denk aan account- en projectmanager, analisten en softwareontwikkelaars. Daarom hebben Microsoft en LinkedIn ook in Nederland de handen ineengeslagen en recent het platform werkinhetvooruitzicht.nl gelanceerd.

De focus ligt vooral op het aanleren van digitale vaardigheden.

Het doel hiervan is om mensen die hun baan zijn verloren door de coronacrisis, te helpen met het vinden van een baan door gratis omscholing of bijscholing met trainingen. De focus ligt vooral op het aanleren van digitale vaardigheden en de trainingen zijn steeds gericht op een specifieke rol en baan in een bedrijf. Microsoft en LinkedIn verwachten met het platform 50.000 mensen aan de juiste actuele trainingsprogramma’s te helpen.

Werkinhetvooruitzicht LinkedIn Google omscholing

#2. Overheid: NL Leert Door

De twee Amerikaanse softwarereuzen zijn natuurlijk niet de enigen met zo’n soort idee. Zo heeft de Nederlandse overheid onlangs de regeling NL Leert Door opgestart. Vanuit de NOW-regeling was 50 miljoen beschikbaar gesteld voor dit crisisprogramma, gericht op ontwikkeladvies en om- en bijscholing. Werkzoekenden of werkenden die hun baan dreigen te verliezen konden geholpen worden door loopbaanadviseurs. Hierbij wordt op basis van een arbeidsmarktscan in kaart gebracht waar iemands mogelijkheden liggen in de arbeidsmarkt. Het profiel wordt dan gematcht en hieruit komt een advies. Verder geeft het mensen een bron aan informatie over de vacatures in Nederland die beschikbaar zijn. Het maximum aantal adviezen is nu echter bereikt.

NL Leert Door omscholing

De regeling van de overheid moet niet worden verward met het wél commerciële Nederlandleertdoor.com, waar vier organisaties bij zijn aangesloten, en NLleertdoor.com, een dochter van het bedrijf Helixers, waar ‘oprichters Joost, Wouter en Rick’, naar eigen zeggen alle drie ‘een omslagpunt hebben gehad in hun loopbaan om het werk te gaan doen dat écht bij hun past’ en dat nu ook graag aan anderen gunnen.

#3. Olympia: gratis trainen voor tekortberoepen

Ook Olympia stortte zich sinds het uitbreken van de coronacrisis meer op omscholing van werkzoekenden, vooral gericht op praktische en uitvoerende beroepen. In april maakte het uitzendbureau bekend 1.000 werkzoekenden een gratis training aan te bieden om hen op te leiden voor functies waar sinds de coronacrisis een tekort aan is.

‘Waar werk verdwijnt, ontstaan ook weer nieuwe kansen.’

Het bureau biedt bijvoorbeeld gratis trainingen voor beroepen zoals logistiek medewerker, magazijnmedewerker of orderpicker. ‘Waar werk verdwijnt, ontstaan ook weer nieuwe kansen’, aldus Rogier van Hamburg, directeur Innovatie bij Olympia. De trainingen konden thuis, online gevolgd worden met begeleiding op afstand van de Olympia intercedent. Na de training werden de werkzoekenden geïntroduceerd bij klanten zoals Renewi, Samsung, Webhelp, Jumbo, Etos, Gall&Gall en The Greenery.

#4. Hogescholen: Make IT Work

Een ander opvallend initiatief is te noteren aan diverse hogescholen. In de ICT is er al een lange tijd een tekort aan gekwalificeerde medewerkers, en het tekort is door corona eigenlijk alleen nog maar meer gestegen. De Hogeschool van Amsterdam heeft om die reden omscholingsprogramma Make IT Work geïntroduceerd. Ook andere hogescholen, zoals Fontys en de IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, doen erin mee.

Vrouwen blijven vaak achter in de ICT-branche, terwijl een goede balans juist nodig is.

Het programma wil zich ook met nadruk op omscholing van vrouwen richten. Het aantal vrouwen blijft immers nog altijd achter in de ict-branche, terwijl een goede balans juist hier gewenst is. Wat dat betreft lijkt Make IT Work overigens in zijn doel te slagen. Het aandeel vrouwen in de allereerste groep van het programma was namelijk maar liefst 80%.

#5. Regio Amsterdam: Transferpunt Zorg en Welzijn

Weer een heel ander initiatief komt van het Transferpunt Zorg en Welzijn, dat een pilot draait in de regio Amsterdam. Zowel online als fysiek koppelt dit begin september gelanceerde platform vraag, opleiding en aanbod nauwkeuriger aan elkaar tussen geïnteresseerden die in zorg of welzijn willen werken en instellingen die zorgmedewerkers zoeken.

Vele zorgorganisaties hopen zo een snellere instroom te krijgen voor schaarse functies.

Verschillende organisaties in de zorg hopen dat er met dit platform een snellere instroom komt voor zorgfuncties waar nu nog veel schaarste is. Je kunt hier onder meer ontdekken welke skills je al hebt met de ‘Zorgscan’, en hoe je deze skills het beste kunt inzetten. Daarnaast worden er online trainingsprogramma’s aangeboden in samenwerking met onderwijsinstellingen en versnelde opleidingen voor mbo en hbo.

#6. Noord-Brabant: Brabant Leert

Dit programma van diverse partnerorganisaties in Noord-Brabant is gestart vanuit het motto ’een Leven Lang Ontwikkelen’. ‘Brabant Leert’ is een online platform dat werkgevers en werknemers toegang biedt tot een breed aanbod van online cursussen van online aanbieders, branche-organisaties en het beroepsonderwijs. Sommige tegen betaling, maar het gros van deze cursussen is gratis. Denk daarbij aan minicolleges van Fontys Hogeschool, een EHBO-cursus (of andere training voor de zorg) en technische bijscholingscursussen. De regionale leerwerkloketten zorgen voor online ondersteuning om de juiste cursus te vinden. En VNO-NCW zegt toe werkgevers actief erbij te betrekken.

#7. Dutch start-ups: Ondernemer worden?

En dan noemen we hier als laatste ook nog het recent gelanceerde initiatief ‘Startout’, een idee van de Dutch Startup Association (DSA). Altijd al ervan gedroomd om eigen ondernemer te worden? Dit zou wel eens hét moment ervoor kunnen zijn. Dit project wil huidige werknemers namelijk omscholing bieden tot ondernemers, om zo minder ontslagen bij bedrijven noodzakelijk te maken.

Gedroomd van eigen ondernemerschap? Dit kan wel eens hét moment ervoor zijn.

Met het initiatief kunnen bedrijven – in plaats van een transitievergoeding uit te betalen – investeren in de start-ups van de ondernemers in spe. Als de opgezette bedrijfjes groeien en succesvol worden, profiteren ook de oorspronkelijke bedrijven daar vervolgens weer van, via hun initiële investering. Het initiatief volgt op de gratis bijscholing die DSA al sinds dit voorjaar aan start-ups geeft. De vereniging denkt dat het project wel eens zo’n 500 nieuwe start-ups zou kunnen opleveren.

Nog een interessant initiatief gemist? Laat het ons weten!

Lees meer

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners