Terwijl jongeren deze zomer van alles willen bezorgen, vraagt markt juist schoonmakers en verkopers

Of het nu om pakketjes, pizza’s of boodschappen gaat: jongeren willen graag bezorger worden. Maar op de arbeidsmarkt wordt juist om heel andere vakantiebaantjes gevraagd, zoals schoonmaker en kassamedewerker.

Peter Boerman Op 27 juni 2023
Gem. leestijd 3 min 398x gelezen
Deel dit artikel:
Terwijl jongeren deze zomer van alles willen bezorgen, vraagt markt juist schoonmakers en verkopers

De zomer staat weer voor de deur, en dat betekent voor veel jongeren weer: dringen om vakantiebaantjes. Maar daarin is dit jaar een opmerkelijke trend waar te nemen, als je de recente arbeidsmarktanalyse van uitzender Tempo-Team mag geloven. Want waar er aan de ene kant volop ruimte is voor schoonmakers, kassamedewerkers en verkopers, zijn jongeren zelf vooral op zoek naar logistiek werk, dus werken in een magazijn of als bezorger van maaltijden, boodschappen en pakketjes.

‘In andere landen werken jongeren helemaal niet zo veel.’

Opvallend is ook dat het aantal vacatures dat in juni 2023 geplaatst is voor vakantiebaantjes ongeveer even hoog is als vorig jaar. En dan moet de piek van juli nog komen. ‘In het algemeen zien we dat jongeren veel werken’, aldus Tempo-Team’s arbeidsmarktanalist Bart van Krimpen. ‘Maar liefst 70% van de jongeren van 15 tot 20 jaar doet betaald werk naast school of opleiding. Dat is veel meer dan 20 jaar geleden, toen het nog maar 60% was. In andere landen werken jongeren helemaal niet zo veel.’

Top 5

De cijfers liggen iets onder die van vorig jaar, maar afgelopen 3 maanden (april tot juni 2023) verschenen er in totaal al 11.500 vacatures online voor vakantiewerk, meldt Jobdigger.

De top-5 daarin:

  1. Huishoudelijke hulp, interieurverzorger, medewerker housekeeping (2.231 vacatures)
  2. Kassamedewerker, verkoopadviseur, verkoopmedewerker (1.873)
  3. Heftruckchauffeur, lader, magazijnmedewerker (959)
  4. Supermarktmedewerker en vulploegmedewerker (445)
  5. Inpakker en medewerker wasserij (337)

Ook bij Tempo-Team zelf zijn veel vakantie-vacatures te vinden voor magazijnmedewerkers, orderpickers, productie-/assemblagemedewerkers, schoonmaakmedewerkers (in vakantiehuizen, hotels of kantoren), administratief medewerkers, vakkenvullers of kassamedewerkers in de supermarkt en medewerkers voor in de bediening. Vooral in de horeca is veel werk te doen, met bijna 15.000 openstaande online vacatures (voor vaste, tijdelijke en vakantiebanen).

Geld speelt een rol

Voor jongeren blijft werken in de horeca overigens ook hoog op het wensenlijstje staan, zo blijkt uit de analyse. Het populairst is dus echter logistiek werk, van werken in een magazijn tot bezorging van maaltijden, boodschappen en pakketjes. ‘Het is lastig om te zeggen waarom’, aldus Van Krimpen. ‘Mogelijk omdat je in de logistiek als werknemer wat meer vrijheid hebt dan bijvoorbeeld in de horeca. En geld kan ook een rol spelen.’

vakantiebaantjes onderzoek

Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat salaris steeds belangrijker wordt bij de keuze van vakantiewerk.

Uit onderzoek van Tempo-Team blijkt dat salaris steeds belangrijker wordt bij de keuze van vakantiewerk. Maar ook werkplezier is belangrijk bij vakantiebaantjes. Dat houdt in: leuke collega’s, een fijne werksfeer en verantwoordelijkheden die bij een werknemer passen. Van Krimpen: ‘En daarin zou de horeca weer aantrekkelijker kunnen zijn. Daar ga je met z’n allen na afloop een drankje drinken.’

Gamma, Karwei en YoungCapital

Uit de analyse van Jobdigger blijkt overigens niet alleen Intergamma (het moederbedrijf van Gamma en Karwei) populair voor bijbanen in de zomer, maar ook HEMA, Vermaat, Jumbo en Action. Veel retailers dus. Onder de bemiddelaars staat YoungCapital bovenaan als degene met veruit de meeste vacatures voor vakantiewerk, vóór Randstad en Aethon Publica, bekend van bijbanen, vakantiebanen en parttime werk in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang.

Of het nu om pakketjes, pizza's of boodschappen gaat: jongeren willen graag bezorger worden. Maar op de arbeidsmarkt wordt juist om heel andere vakantiebaantjes gevraagd.

Ondertussen blijken al die vakantiebaantjes trouwens niet alleen goed voor de portemonnee van de jongeren, maar ook voor hun latere carrièrekansen. Deens onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat een bijbaan ook positief terug te zien is op het rapport van 17-jarigen, en dat ook hun risico op het begaan van een misdaad hierdoor afneemt. En jongeren die op 17-jarige leeftijd een vakantie- of bijbaan hebben, verdienen als volwassene per jaar bijna 100.000 Noorse kronen (ca. 8500 euro) meer, zo blijkt volgens Science Norway uit cijfers van Statistics Norway.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners