Home Onderzoek Reistijd blijkt behoorlijk bepalend in overweging voor een baan

Reistijd blijkt behoorlijk bepalend in overweging voor een baan

1.271 keer
3
verkeer

Bied je iemand een droomfunctie aan? Als de reistijd te lang is, laat toch 1 op de 3 hem schieten, zo blijkt uit recent onderzoek.

Vooral voor werkende Nederlanders met jonge kinderen speelt het woon-werkverkeer een belangrijke rol bij een baankeuze. Van hen zegt bijna driekwart dat de reistijd erg belangrijk is bij de oriëntatie op een nieuwe functie. Bijna de helft van deze groep geeft zelfs aan een mooie kans aan zich voorbij te laten gaan als het hen (dagelijks) te veel tijd gaat kosten om op de plek van bestemming te komen.

Bij nieuwe stap denkt 64% aan reistijd

Als ze een nieuwe carrièrestap overwegen, brengt 64 procent van werkend Nederland de verwachte reistijd (zoals filegevoelige routes) in kaart. Dit blijkt uit de Woon-Werkmonitor 2018, een onderzoek onder ruim 1.100 werkende Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Easy Way, onderdeel van USG People. “Als je als werkgever het woon-werkverkeer zo prettig mogelijk maakt, kan dit de aantrekkelijkheid voor potentiële werknemers vergroten”, stelt Carmen Meertens, customer success manager van Easy Way.

‘Als je het woon-werkverkeer zo prettig mogelijk maakt, kan dit je aantrekkelijkheid vergroten’

Zo’n 4 op de 10 hoger opgeleiden geeft in het onderzoek aan serieus te overwegen van baan te veranderen als dit hun reistijd verkort. Ook zeggen velen hun woonplaats te baseren op reistijd van en naar werk.

Lees ook:

3 REACTIES

  1. Is het ook bekend wat dan een te lange reistijd is voor de ondervraagden?

  2. Subvraag zou kunnen zijn gaat het om puur reistijd of ook om de reiskosten? Veel werkgevers bieden geen reiskostenvergoeding en dan is woon-werkverkeer niet alleen “weggegooide” tijd maar ook “weggegooid geld”.

  3. @Anna: te lang is relatief. Uit eigen onderzoek (niet heel gedegen geef ik meteen toe): voor iemand die gewend is aan een uur is alles meer dan een uur te lang. Voor iemand die gewend is aan een half uur is alles boven dat half uur vaak te lang.

    Toch kan je over het algemeen zeggen dat de meeste Nederlanders alles tussen 30 en 60 minuten acceptabel vinden.

    @Wouter: bij de meeste banen zijn reiskosten zwaar onderschikt aan het hogere salaris. Minder reiskosten worden pas ‘een ding’ als het hogere salaris de nieuwe normaal geworden is (dus na 3 tot 6 maanden). Het is hooguit een dissatisfier als je er al werkt, niet een reden om het niet te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here