Robotisering boezemt de Nederlander (nog) nauwelijks angst in

Peter Boerman Op 04 april 2017
Gem. leestijd 2 min 673x gelezen
Deel dit artikel:
Robotisering boezemt de Nederlander (nog) nauwelijks angst in

Opkomende robots? Verregaande automatisering? Het zal mijn tijd wel duren, denkt de gemiddelde Nederlander. Slechts 14 procent is bang zijn baan erdoor te verliezen.

Meer dan de helft (57 procent) van de Nederlanders maakt zich nog niet druk om de opkomende automatisering op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed en onderzoeksbureau Team Vier. Zo’n 67 procent verwacht wel dat automatisering en robotisering de komende 10 jaar van invloed zijn op de arbeidsmarkt, maar een directe bedreiging voor de eigen baan? Nee, daarvoor vreest dus maar 1 op de 7.

De robots nemen het over

Eerder onderzoek liet ook al zien dat robots op den duur steeds meer banen zullen overnemen. Zo bleek uit onderzoek van ING Economisch Bureau dat robots over 30 jaar 1 op de 3 banen hebben overgenomen. In Nederland zou het gaan om 2 tot 3 miljoen banen, zo wordt geschat. En volgens het ‘Future of Jobs’-rapport van World Economic Forum verdwijnen er door automatisering en de opkomst van robots tot en met 2020 over de hele wereld netto 5 miljoen banen. Vooral vrouwen zouden hiervan de dupe zijn.

Nederlander heeft andere zorgen

Volgens het Indeed-onderzoek heeft de Nederlander echter andere zorgen als het gaat om de arbeidsmarkt. Zo maken Nederlanders zich zorgen over hun doorgroeimogelijkheden (29%), niet-flexibel kunnen werken (23%) of over mogelijk ontslag (21%). Slechts 6 procent heeft enige zorgen dat zijn of haar baan vervangen wordt door techniek.

50-plus aannemen is een groter probleem

Ook ziet slechts 17 procent van de ondervraagden de opkomst van nieuwe technologieën als een probleem voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Werkloosheid in het algemeen en het in dienst nemen van 50-plussers zien ze gemiddeld als een veel groter probleem: respectievelijk 48 en 37 procent.

Hoe hoger opgeleid, hoe banger

Opvallend resultaat uit het onderzoek: hoe hoger opgeleid de ondervraagde, hoe groter hij of zij de kans inschat dat automatisering van invloed is op zijn of haar baan. Lager opgeleiden schatten de kans op 56 procent; hoger opgeleiden op 72 procent.

Opvallend: vrouwen blijken minder ongerust te zijn dan mannen

En minstens zo opvallend: vrouwen blijken minder ongerust te zijn dan mannen. Zo ziet 22 procent van de ondervraagde mannen automatisering dit jaar al als ‘grote uitdaging’, terwijl slechts 12 procent van de vrouwen dit aangeeft. En dat geldt ook voor de lange termijn: 70 procent van de mannen denkt dat de arbeidsmarkt de komende 10 jaar hinder ondervindt van automatisering, tegenover 64 procent van de vrouwen. Toch denken mannen (62 procent) net zomin als vrouwen (52 procent) dat zij persoonlijk risico lopen.

Het duurt nog wel even

“Het is onvermijdelijk dat technologie zaken gaat overnemen”, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “Desondanks zijn er banen waarbij het lastiger is om deze door technologie te vervangen. Denk aan banen waar emotie en menselijke vaardigheden als creativiteit een grote rol spelen. Maar voordat banen geautomatiseerd worden, worden de nieuwe technologieën uitgebreid getest en aangepast. Het duurt daarom zeker nog een tijd voordat technologie echt het werk van mensen overneemt.”

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners