Weer meer vacatures in Nederland: ruim 1 op de 40 functies staat nu open

Peter Boerman Op 18 september 2017
Gem. leestijd 2 min 776x gelezen
Deel dit artikel:
Weer meer vacatures in Nederland: ruim 1 op de 40 functies staat nu open

De arbeidsmarkt in Nederland behoort tot de 4 krapste van Europa. Op alle 40 werkenden is nu minstens 1 vacature, blijkt uit cijfers van Eurostat, een stijging van ruim 25 procent in een jaar.

Met die cijfers moet Nederland alleen Tsjechië, België en Duitsland voor zich dulden, als het gaat om de ‘vacaturegraad’: het aandeel vacatures in de totale werkgelegenheid. Het gemiddelde voor heel de Europese Unie ligt op ongeveer 1 vacature op iedere 50 werknemers, zo meldt Eurostat.

eurostat vacaturegraad

Flinke groei

Opvallend aan de cijfers van het Europese statistiekbureau is dat de vacaturegraad in Nederland ook nog flink stijgt, terwijl die in veel andere landen min of meer aan het stabiliseren is. In Nederland nam de vacaturegraad in een jaar met meer dan een kwart toe. In heel Europa was de stijging gemiddeld zo’n 10 procent. Alleen in Oostenrijk, België, Slovenië en Tsjechië groeit de krapte (bijna) net zo hard als in Nederland.

eurostat cijfers

Een beetje een luxeprobleem

Minder opvallend: personeelstekorten zijn vervelend, maar toch ook ergens nog wel iets van een luxeprobleem. De minste krapte ervaren namelijk de landen waar de economie er een stuk minder rooskleurig voorstaat dan de onze: Griekenland, Bulgarije, Spanje, Portugal en Cyprus. In die landen is gemiddeld op alle 100 werkende mensen nog niet 1 vacature te vinden…

Lees ook:

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners