Steeds meer mensen willen weg uit Nederland vanwege economische situatie

Het aantal Nederlanders dat overweegt om in het buitenland te gaan wonen en werken groeit nauwelijks. Maar opvallend: áls ze willen vertrekken, noemen emigranten hiervoor wel steeds vaker economische motieven en de wens voor een betere levensstandaard.

Peter Boerman Op 22 augustus 2024
Gem. leestijd 3 min 542x gelezen
Deel dit artikel:
Steeds meer mensen willen weg uit Nederland vanwege economische situatie

Zo’n 11%. Dat is al ongeveer sinds 2019 het aandeel van de Nederlandse beroepsbevolking in loondienst dat aangeeft best in het buitenland te willen wonen en werken. Van een ware exodus uit Nederland is dan ook bepaald geen sprake. Digitale nomaden naar bijvoorbeeld Portugal en Spanje blijven eerder anekdotisch dan een grootschalig fenomeen. Sterker nog: meer dan de helft (52%) van de beroepsbevolking zegt resoluut alleen in Nederland te willen werken, 15% wil alleen voor een korte periode in het buitenland werken, zonder hiervoor te moeten emigreren, en 22% wil alleen (korte) reizen naar het buitenland maken voor z’n werk.

Steeds meer Nederlanders vertrekken om redenen die tot voor kort vooral reden leken om naar Nederland toe te kómen.

Wat dat betreft zijn we als Nederlanders dus nog steeds behoorlijk honkvast, blijkt uit het continu onderzoek dat Intelligence Group sinds 2002 elk kwartaal doet naar de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt. Maar toch, maar toch. Gevraagd naar waaróm die 11% emigratie overweegt is immers wel een behoorlijke verschuiving te zien. Daar is namelijk een grote stijging te zien in de redenen: ‘economische situatie in mijn eigen land’ en ‘een betere levensstandaard verkrijgen’. Aspecten die tot voor kort vooral redenen leken om naar Nederland te kómen, niet om het land juist te verlaten.

‘Steeds meer economische vluchtelingen’

Ons land telt – kortom – steeds meer ‘economische vluchtelingen’, zoals Intelligence Group-directeur Geert-Jan Waasdorp het noemt. ‘De redenen waarom buitenlandse werknemers al jaren naar Nederland komen – de hoop op een beter en veiliger leven en de liefde – zijn nu ook de snelst groeiende redenen waarom werknemers Nederland willen verlaten. Nog steeds zijn persoonlijke groei en ambitie de belangrijkste redenen om te vertrekken, maar dat de trend is dat het in een ander land, los van het klimaat, beter zou zijn dan in Nederland is toch wel zorgwekkend. Als Nederland een gaaf land is, worden we toch in rap tempo minder gaaf.’

‘Als Nederland een gaaf land is, worden we toch in rap tempo minder gaaf.’

De 11% die aangeeft te overwegen om te emigreren vertegenwoordigt in totaal bijna 834.000 personen. Relatief zijn het vaker mannen en jongeren die aangeven naar het buitenland te willen. De belangrijkste reden om in het buitenland te gaan wonen en werken is al sinds 2019 ongewijzigd: ‘mezelf uitdagen’. Wel wordt deze overweging in het continue onderzoek steeds minder (als eerste of enige) genoemd, net als de ambitie om voor een internationaal bedrijf te werken. De grootste stijgers zijn naast de economische situatie en de wens voor een betere levensstandaard: enerzijds familie en ‘de liefde’ en anderzijds de veiligheid in Nederland.

Redenen om in het buitenland te willen werken

2019 2024
% % Verschil procentpunt
Mijzelf uitdagen 42 36 -6
Mogelijkheid om ervaring op te doen 33 34 1
Kennismaken met verschillende culturen 32 30 -1
Klimaat 29 29 0
Werkervaring opdoen 26 28 2
Een nieuw leven beginnen 25 26 1
Nieuwe mensen ontmoeten/mijn netwerk uitbouwen 22 23 1
Salarisvoorwaarden/tarief 17 20 2
Een betere levensstandaard verkrijgen 12 18 5
Een nieuwe taal willen leren 16 17 1
Carrière-/doorgroeimogelijkheden 15 17 2
Werken voor een internationaal bedrijf 17 15 -2
Een internationale carrière starten 14 12 -1
Een verschil maken 11 12 1
Economische situatie in mijn eigen land 5 11 6
Familie is woonachtig in het buitenland 5 8 3
Veiligheid in het eigen land 4 7 3
Mijn partner komt uit het buiteland en wil teruggaan (relatie) 4 7 3
Mijn partner woont en/of werk momenteel in het buitenland 4 6 2
Luchtvervuiling en/of andere gezondheidsrisico’s in mijn eigen land 3 6 2

Lees ook

Meer weten?

In 2023 vond de eerste editie plaats van het congres Internationalisering van de Nederlandse Arbeidsmarkt in Rotterdam. Op 9 september 2024 vindt in Den Haag de tweede editie plaats. Tijdens dit congres worden deelnemers geïnspireerd door de feiten, de context, de praktijk, best practices, dilemma’s, uitdagingen, problematiek en oplossingen. Geen heilige huisjes, wel feiten en de praktijk. Problemen én oplossingen. Schrijf je dus nú in:

Internationalisering

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners