Slechts 0,018% vacatures vraagt om doelgroeper Participatiewet

Peter Boerman Op 08 februari 2015
Gem. leestijd 2 min 2016x gelezen
Deel dit artikel:
Slechts 0,018% vacatures vraagt om doelgroeper Participatiewet

In alle bijna 110.000 vacatures die in januari zijn gepubliceerd, is maar 20 keer gericht gevraagd om iemand die onder de normen van de Participatiewet valt. 

Dat is omgerekend slechts 0,018 procent, blijkt uit analyses van Participatiewerkt.nl, gebaseerd op data van Jobfeed. Er waren zelfs zeven keer meer vacatures voor beleidsmedewerkers die zich gaan bezighouden met vragen omtrent de wet, of uitvoering ervan.

125.000 extra mensen aan het werk

Dat schiet natuurlijk niet erg op, want doelstelling van de recent ingevoerde is om binnen 10 jaar 125.000 extra arbeidsgehandicapten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. In dit tempo gaat dat niet lukken. Volgens berekeningen van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group zijn er de komende 10 jaar ongeveer 1 miljoen vacatures nodig om 125.000 wajongers, WSW’ers en mensen in de bijstand duurzaam aan een baan te helpen. Met het huidige tempo van 20 per maand worden dat in 10 jaar echter maar 2.400 vacatures, oftewel zo’n 0,24 procent van het benodigde.

Vooral in horeca en logistiek

Uit de analyse van Participatiewerkt.nl, de vacaturebank die zich speciaal op doelgroepen van de wet richt, blijkt dat de vraag naar de participatiedoelgroep in de horeca en de logistieke sector het hoogste is. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om functies als barmedewerker, assemblagemedewerker of logistiek medewerker.

Grootste uitdaging: matchen

‘Er ligt al een bijzonder grote uitdaging bij het creëren van 1 miljoen vacatures in 10 jaar‘, aldus Geert-Jan Waasdorp, initiatiefnemer van participatiewerkt.nl. ‘Maar de grootste uitdaging ligt niet eens bij het aantal vacatures, maar vooral in het matchen van het aanbod met zijn specifieke kenmerken en arbeidswensen, met de mogelijkheden bij werkgevers.’

Gratis webinar

Op maandag 9 februari, tussen 13.00 en 14.00, organiseert Geert-Jan Waasdorp een gratis webinar over de Participatiewet en de gevolgen daarvan. Meer informatie? Of meteen aanmelden? Klik hier.

Lees ook:

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners