Snelheid wint aan belang – hoezo kost een vacature vullen dan nog steeds 9 weken?

Snelheid wordt steeds belangrijker in het solliciteren van nu. Maar waarom doen grote bedrijven er dan nog steeds bijna 9 weken (!) over om een vacature in te vullen? Of zou het dit jaar echt sneller kunnen gaan?

Peter Boerman Op 10 maart 2020
Gem. leestijd 4 min 930x gelezen
Deel dit artikel:
Snelheid wint aan belang – hoezo kost een vacature vullen dan nog steeds 9 weken?

‘Nachtje slapen over sollicitant is al te lang’, kopte De Telegraaf dit weekend. Ze hadden daarvoor onder meer de directeur Nederland gesproken van internationale recruiter Robert Half, Frédérique Bruggeman. Over het belang van snelheid zei zij daarbij: ‘Als recruiter moeten we echt sneller en efficiënter werken, want een goede kandidaat haakt af als het allemaal te lang duurt. Dat is ook een uitdaging voor bedrijven. Zij moeten er ook voor zorgen dat alle relevante partijen snel met kandidaten kunnen spreken en dat ze meteen een beslissing nemen. Er nog eens een paar nachtjes over slapen? Dat kan eigenlijk niet meer.’

‘Als je ze één of twee dagen laat wachten, ben je ze kwijt.’

Ook Florentine de Beer, regiomanager Nederland van de internationale recruiter Hays, beaamde dat alle processen sneller moeten. ‘Bij grote organisaties met bijvoorbeeld de directie in Amerika hameren we er echt op dat ze toch snel moeten beslissen. Plan bijvoorbeeld één dag in waarop de kandidaat alle beslissers kan zien. Want als je ze één of twee dagen laat wachten, ben je ze kwijt.’

Snelheid belangrijk

Snelheid is tegenwoordig dus belangrijk. Zo blijkt uit onderzoek van Robert Half bijvoorbeeld dat al 49 procent van de Nederlandse HR-managers ooit een gekwalificeerde kandidaat verloren aan een concurrent heeft omdat de time to hire te lang was. Ook iemand als recruitmentgoeroe John Sullivan hamert al lang op de ‘speed of hireals ‘magic bullet’ in het recruitmentproces.

55% van de kandidaten wil hooguit één week wachten tussen een sollicitatiegesprek en het aanbod.

Niet zo vreemd, want in het 2019 Candidate Experience Report van Talent Board zegt maar liefst 55 procent van de kandidaten niet meer dan één week te willen wachten tussen bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek en het krijgen van een aanbod. Duurt het langer? Dan kijken ze alweer verder, zeggen ze. Een sneller proces leidt tot een hogere quality-of-hire, aldus Sullivan, omdat je zo voorkomt dat topkandidaten snel uitvallen. Bovendien is het beter voor je employer brand, en zorgt het natuurlijk ook ervoor dat vacatures minder lang onvervuld blijven.

De praktijk is anders

Toch is de praktijk nog vaak een heel andere. Sterker nog: uit recente cijfers van HackerRank blijkt dat als het gaat om technische functies de time-to-hire nog steeds op zo’n 45 dagen ligt. Althans: voor grotere bedrijven, en voor recruiters die gemiddeld meer dan 20 vacatures in portefeuille hadden. Uit eerder onderzoek (van CEB) zou blijken dat de time-to-hire bovendien sterk toeneemt de afgelopen jaren, en een gemiddelde vacature zo’n 500 euro kost per dag dat hij openstaat.

Een gemiddelde vacature kost zo’n 500 euro per dag dat hij openstaat.

Ook in het Nederlandse Recruitment Kengetallen Onderzoek zijn er een paar heel opvallende cijfers over het belang van snelheid te vinden. Zo meldt het onderzoek van 2019 dat de werving bij bureaus een stuk sneller gaat dan bij de gemiddelde corporate: 42 tegenover 62 dagen. Bureaus blijken het belang dus meer in te zien, maar corporates blijken dus gemiddeld bijna 9 weken (!) nodig te hebben om één procedure te kunnen afronden. Waar ligt dat toch aan? Ook valt op dat slechts 64 procent van alle ondervraagde corporates überhaupt de time-to-hire meet (ook al is het daarmee nog wel steeds de meest gemeten KPI onder corporates).

Meer data? Dan ook meer snelheid

Ook de omvang van de portefeuille blijkt een belangrijke rol te spelen. Bij recruiters die minder dan 10 vacatures in portefeuille hebben, blijkt de doorlooptijd 13 dagen korter dan bij recruiters die 20 tot 30 vacatures in portefeuille hebben. En wat ook belangrijk is: gebruik van arbeidsmarktdata. Althans: bij de organisaties die wél zulke data in het recruitmentproces zeggen te gebruiken, is de time-to-hire 12 dagen korter dan bij bedrijven die dat niet of nauwelijks zeggen te doen.

Bij recruiters die minder dan 10 vacatures in portefeuille hebben, is de doorlooptijd zo’n 2 weken korter.

Zou het besef van het belang van snelheid dit jaar al verder zijn doorgedrongen? Of heeft de huidige hoge werklast van recruiters de snelheid in het proces alleen maar verder vertraagd? Het Nederlandse Recruitment Kengetallen Onderzoek vindt momenteel opnieuw plaats (meedoen? graag!). Na afronding van het onderzoek krijgen deelnemers drie credits op de VacatureVerbeteraar, waarmee vacatureteksten zijn te perfectioneren en een match te maken is met de drijfveren en wensen van je doelgroep. Daarnaast krijg je ook nog eens als eerste het Recruitment Kengetallen Rapport 2020. Snelheid gegarandeerd…

meedoen aan het onderzoek

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners