Social media? Met iedereen, behalve met… de baas

Geert-Jan Waasdorp Op 07 november 2016
Gem. leestijd 2 min 434x gelezen
Deel dit artikel:
Social media? Met iedereen, behalve met… de baas

In de helft van de WhatsApp-groepen van collega’s onderling is de baas afwezig. En van de Facebookers is zelfs 61% niet bevriend met zijn of haar leidinggevende.

Opmerkelijk, want van de mensen op Facebook is 70 procent wél bevriend met minstens één collega, en ook de mensen die WhatsApp gebruiken, doen dat heus niet louter privé: de helft van de gebruikers zit in een groepje met één of meerdere collega’s. Vooral jongeren laten werk en privé op sociale media makkelijk in elkaar overlopen, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 3.590 personen, representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking.

Vrouwen connecten minst met leidinggevende

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld genomen actiever zijn op Facebook en Whatsapp. Ook zijn zij vaker met collega’s bevriend op Facebook en maken zij eerder onderdeel uit van een collegiale WhatsApp-groep (55%, tegenover 46% van de mannen). Tegelijkertijd zien we dat vrouwen ook minder snel geneigd zijn om bevriend te zijn met hun leidinggevende. Zo is 65% van hen op Facebook niet met de baas ‘geconnect’ (mannen: 57%).

Generatieverschil naar de baas

Hoe ouder de respondent, hoe kleiner de kans dat hij of zij op Facebook contact heeft met de baas. Van de jongeren (<25 jaar) die op Facebook bevriend zijn met collega’s is meer dan de helft (52%) dat ook met de leidinggevende. Bij de 50-plusser is dat slechts 29 procent.

Voor het opleidingsniveau geldt iets soortgelijks: hoe hoger opgeleid, hoe kleiner de kans op een Facebook-connectie met de baas. Bij WhatsApp zijn die verschillen tussen de generaties overigens een stuk kleiner.

Dit onderzoek is gedaan en dit artikel is geschreven door Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, medeoprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en de Hogeschool voor Recruitment.

Lees ook

Tags:
Deel dit artikel:

Geert-Jan Waasdorp

Entrepreneur en investeerderbij o.a. Intelligence Group (Giant), Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Werf&, Arbeidsmarktkansen, en RecruitAgent.ai
Geert-Jan Waasdorp is directeur van Intelligence Group en uitgever van Werf-en.nl
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners