Softwareontwikkelaars vind je nu op basis van hun werkelijke codeerervaring

Peter Boerman Op 02 augustus 2017
Gem. leestijd 3 min 751x gelezen
Deel dit artikel:
Softwareontwikkelaars vind je nu op basis van hun werkelijke codeerervaring

Op zoek naar een softwareontwikkelaar, die precies kan wat jullie willen? Een nieuwe tool brengt inzicht. Althans, onder die IT’ers die actief een nieuwe uitdaging zoeken.

De juiste ontwikkelaars zoeken is voor veel recruiters een behoorlijke klus. Want hoe beoordeel je nou precies wat een software developer echt kan? De ervaring op het cv zegt immers echt niet alles. En testen? Daar heeft lang niet iedere kandidaat zin in.

peter cummings londen

Oordeel aan de code

Het Britse HR-techbedrijf DevScore heeft daar iets op gevonden. Het bekijkt gewoon hoe lang iemand in een bepaalde programmeertaal werkt en de code die iemand in die taal geschreven heeft, en hangt daar een oordeel aan (de DevScore). En met een nieuwe tool maakt het die oordelen vervolgens inzichtelijk. Een recruiter kan daarbij dus meteen de juiste IT’er bij een programmeerklus zoeken, belooft ceo Peter Cummings.

In enkele minuten

Dat is een wereldwijd unicum in de IT-branche, zegt hij. ‘De juiste softwareontwikkelaar vinden is nu een stuk makkelijker geworden. Met onze nieuwe Acquisition-functie kunnen recruiters eindelijk de juiste ontwikkelaars zoeken en benaderen die actief op zoek zijn naar werk. Letterlijk, in enkele minuten.’

Nog wel wat beperkingen

De tool kent nog wel wat beperkingen. Zo wordt alleen naar de kwaliteit van de code gekeken. Hoe lang iemand erover gedaan heeft om die te schrijven? Dat is niet duidelijk. Of de code consistent is, zodat anderen er ook mee aan de slag kunnen? Ook dat wordt niet getest. Terwijl dat wel belangrijke overwegingen kunnen zijn als je iemand wil aantrekken. En dan is er misschien nog wel het belangrijkste nadeel: DevScore helpt recruiters nu zoeken onder actief werkzoekenden. En laten dat er nou niet heel veel zijn, in deze tijden van schaarste.

‘Als recruiter hoef je nu zelf minder specifieke IT-kennis te hebben om goed te kunnen selecteren’

Nieuw staaltje automatisering

Maar goed, dat gezegd hebbende: Acquisition is natuurlijk wel weer een fraai nieuw staaltje verdere automatisering van de recruitmentbranche: matching op basis van prestaties, en niet op basis van een toevallig sollicitatiegesprek. ‘Als recruiter hoef je nu zelf minder specifieke IT-kennis te hebben om kandidaten goed te kunnen selecteren’, aldus Cummings. ‘Je hoeft geen cv’s meer te checken, en kunt in recordtijd een shortlist van geschikte kandidaten samenstellen.’

devscore

Selecteren op allerlei criteria

DevScore werd eerder dit jaar gelanceerd tijdens HR TechWorld. Het begon als een skills-assessment-tool, die via een Software-as-a-Service-model is af te nemen. De nieuwe feature gaat met name veel dieper in op het recruitmentproces, en moet voor recruiters het matchen, aantrekken, testen en screenen van kandidaten makkelijk maken. Cummings: ‘Je kunt niet alleen selecteren op specifieke codeerervaring, maar ook op algemene ervaring, op vaardigheden, op flexibiliteit en op geografische locatie. Dat geeft recruiters de gelegenheid om precies dat ontwikkeltalent eruit te pikken dat past bij de wensen van de business.’

Enkele miljoenen ontwikkelaars

De database van DevScore bevat volgens Cummings nu al enkele miljoenen profielen van ontwikkelaars, en dat aantal groeit hard. Sommigen hebben zelf een stuk code ingestuurd, anderen zijn online gevonden. De nieuwe functie maakt het mogelijk contact te zoeken met die developers in de database die zelf aangeven actief op zoek zijn naar werk.

Nu kunnen we eindelijk testen wie in een bepaald gebied écht een expert is, en wie nog een beginner’

Wie is expert? En wie beginner?

De ceo zegt met zijn nieuwe tool vooral bestaande jobboards en sourcingbureaus te willen uitdagen. ‘Zij missen de diepte van de kennis die nodig is om goede aanbevelingen te doen. Codeeranalyse is immers nooit eerder beschikbaar geweest.’ Volgens Cummings kan zijn tool de quality-of-hire ongekend vooruit helpen. ‘Iedereen die ontwikkelaar wil worden, kan dat worden. Nu kunnen we testen wie in een bepaald gebied écht een expert is, en wie nog een beginner.’

Een IT’er die een nieuwe baan wil? ‘Die kan maar beter code blijven schrijven in plaats van een cv’, aldus de DevScore-ceo.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners