Wat hebben de 6 spreektalenten van morgen allemaal te vertellen?

Altijd dezelfde namen op het podium tijdens recruitment-events? Nee hoor, deze 6 mensen staan te trappelen om ook mee te doen. En dit is wat ze te vertellen hebben…

Peter Boerman Op 20 september 2021
Gem. leestijd 5 min 430x gelezen
Deel dit artikel:
Wat hebben de 6 spreektalenten van morgen allemaal te vertellen?

Wéér de usual suspects? Wie wel eens een recruitment-event bezoekt, valt op dat er vaak dezelfde namen op de line-up verschijnen. Bekende podiumtijgers met meestal een overtuigend, maar vaak ook wel wat bekend verhaal. Kan daar niet eens wat verandering in komen? Wordt het geen tijd voor nieuw spreektalent om het podium te bestijgen?

Wordt het geen tijd voor nieuw spreektalent om het podium te bestijgen?

Met die gedachte organiseren de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en Werf& op 23 september ‘Het event voor aanstormend spreektalent.’ Tijdens een speciale livestream van 2 uur stellen 6 nieuwe sprekers uit het recruitmentgebied zich voor. Ze staan te trappelen om hun verhaal te vertellen, eerst nog online, maar mogelijk later ook als gastspreker bij de Academie én op een event van Werf&. Wie zijn die mensen? En waar gaan ze het onder meer over hebben? Wij stellen ze hier graag even aan je voor, plus waarover ze het gaan hebben:

event spreektalent ds

#1. Anne Berndsen: ‘Liever niet bellen…’

Wil je een kop koffie drinken met Anne Berndsen? Dat kan altijd. Maar niet bellen! Stuur liever een appje. ‘Ik ben millennial’, voegt ze er op haar LinkedIn aan toe. Juist die verschillen tussen generaties is wat haar boeit, en waar ze haar luisteraars op 23 september in 12 minuten meer over wil vertellen. ‘De medewerker van de toekomst heeft andere wensen en behoeften dan de medewerker van nu’, zegt ze. ‘Als organisatie moet je daar oog voor hebben om relevant te zijn en te blijven voor nieuw, jong talent. Wat wil die medewerker van de toekomst dan? En waarom verandert dat? Ik vertel je er graag meer over!’

event spreektalent d

#2. Bart Broeders: ‘Recruiters zijn belangrijk!’

Een half jaar geleden vertrok Bart Broeders bij een meer commerciële recruitmentpartij, om van daaruit de overstap te maken naar de gemeente Utrecht. Daar werkt hij nu als adviseur Werving en Selectie. ‘Een organisatie is zo sterk als de mensen die er werken’, is zijn overtuiging. En recruitment is daarbij cruciaal, want: verantwoordelijk voor het binnenhalen van die mensen. ‘Daarmee hebben we toch wel een zeer belangrijke taak! Ik focus me graag op het effectiever, efficiënter en nóg beter maken van recruitment.’ En hoe dat volgens hem kan, daar vertelt hij 23 september graag meer over.

event spreektalent c

#3. Mariska de Swart: ‘Actief met inclusie’

Via ‘De koffer van Rick‘ stond Mariska de Swart al vaker in de publiciteit. Maar dat ze tot ‘meerdere diversiteitsgroepen’ behoort, zoals ze zelf zegt, is niet haar belangrijkste reden voor interesse in het onderwerp diversiteit & inclusie, benadrukt ze. ‘Ik ben vooral geïntrigeerd door de verschillen tussen mensen, zodat ieder vanuit zijn eigen invalshoek leven en werk gezamenlijk vorm kan geven.’ Tegenwoordig is De Swart (junior) programmamanager bij de Luchtvaart Community Schiphol, waar ze actief bezig is met alle facetten van het thema diversiteit & inclusie. ‘Hier vertel ik ook graag meer over op 23 september.’

event spreektalent

#4. Robert Hawker: ‘Méér dan juiste IT’er vinden’

Ruim 10 jaar besteedde Robert Hawker aan het in kaart brengen van het hele “ecosysteem” rondom Java, Scala en JavaScript in de Randstad. Duizenden software engineers begeleidde hij in die tijd. Dat kwam 7 jaar geleden allemaal samen in het Amsterdamse CodeGuild, waarvan hij de oprichter is. ‘De ongekende doelgroepkennis binnen deze niches zetten wij in om veel meer te doen dan simpelweg “het vinden van de juiste baan of kandidaat”.’ Zijn jarenlange ervaring en opgedane kennis beloven op 23 september in elk geval een hóógst interessant verhaal over de finesses van IT-recruitment.

event spreektalent d

#5. Tim Huijts: ‘Alleen recruitment is onvoldoende’

Recruitment gaat tegenwoordig om veel meer dan alleen vacatures vullen, ziet Tim Huijts, Marketing & Business Development Manager bij Zendkracht (het ‘persoonlijk’ recruitmentbureau van het zuiden). ‘Het zal niemand zijn ontgaan dat de War for Talent heviger is dan ooit. Alleen recruitment is dan niet meer voldoende.’

‘De voordelen en quick wins van employer branding zijn nog vaak te onbekend.’

Zijn oplossing: employer branding, waarin recruitment en marketing ineen smelten. ‘Een thema dat bij veel bedrijven nog te weinig aandacht krijgt, omdat de voordelen en quick wins nog vaak onbekend zijn’, zegt hij. Op de trainingsdag op 9 september kon hij er niet bij zijn, maar 23 september zal hij die voordelen zeker voor het voetlicht brengen. Want ‘There is no Business without People‘, zoals zijn overtuiging luidt.

Event voor Aanstormend Spreektalent

#6: Vera van Amsterdam: ‘Gastvrijheid eerst’

En zo komen we bij de laatste van de 6 finalisten: Vera van Amsterdam. Geboren in een multicultureel gezin met een Russische moeder en een Nederlandse vader. ‘Gastvrijheid en cultural awareness zijn mij dan ook met de paplepel ingegoten’, zegt ze. Niet zo gek dat ze haar publiek op 23 september dus meer wil vertellen over hoe hospitality ervoor kan zorgen dat je ook in recruitment mooie belevenissen kunt creëren en verwachtingen kunt overtreffen.

‘Gastvrijheid en cultural awareness zijn mij met de paplepel ingegoten.’

Sinds iets meer dan een jaar is ze nu Business Development Manager bij SuperStaff arbeidsbemiddeling. ‘Daar help ik onze partners graag in strategische HR-vraagstukken: van recruitment tot een optimale candidate journey en employer branding. Allemaal onderwerpen die nauw verbonden zijn met de bedrijfscultuur en de bijbehorende gastvrije behandeling van kandidaten en medewerkers. Daar vertel ik jullie graag meer over!’

event spreektalent

Getraind en wel

Alle 6 nieuwe spreektalenten werden op 9 september getraind door ervaren sprekerstrainer Coen Ploegmakers (na een introductie door docent Martijn Hemminga . Daar leerden ze onder meer het advies om maximaal 3 à 4 zinnen op te schrijven en hier een aantal steekwoorden uit te pakken, en in korte tijd een onderwerp te introduceren. Ook kregen ze te horen dat eventuele weerstand bij een presentatie juist positief kan zijn. ‘Want door de weerstand die je krijgt, ben je weer ergens op geattendeerd.’ Kijk, dat maakt benieuwd naar hun verhalen!

Niets missen?

Alle deelnemers krijgen op 23 september tussen 14.00 en 16.00 de tijd om in 12 minuten de essentie te presenteren over hun favoriete onderwerp binnen recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en mobiliteit. Aanmelden voor de livestream? Dat kan via deze link.

Spreektalent Live Event

 

Fotografie: Damian Kienno

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners